Precisiebemesting+is+vooral+plaatsbepaling
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Precisiebemesting is vooral plaatsbepaling

Precisiebemesting ontwikkelt zich snel. Het gaat niet alleen om nieuwe machines die de mest nauwkeurig in de grond brengen, maar ook om adviessystemen en speciale meststoffen.

Dat werd vandaag, vrijdag 25 november, duidelijk op de Dag van de Precisiebemesting in Wageningen. 'Precisiebemesting is een belangrijk en succesvol onderdeel van precisielandbouw', zegt organisator Herre Bartlema.

Naar schatting zo'n 150 boeren, loonwerkers, adviseurs, studenten, onderzoekers en beleidsmakers zagen de nieuwste machines, meststoffen en adviessystemen op het gebied van precisiebemesting. De machines leggen de mest op de juiste plek in de rij bij het zaad, de planten of het pootgoed.

Precisiebemesting is in 1998 begonnen met de eerste machines voor rijenbemesting. De invoering van dergelijke systemen kreeg een versnelling met convenant Schone en Zuinige Agrosectoren in 2008 en het Programma Precisiebemesting Landbouw in 2010.

'De adoptiegraad van precisiebemesting moet 50 procent zijn in 2020, zoals afgesproken met de overheid', zegt Bartlema. 'Het gaat om systemen die de mest in de juiste hoeveelheid op het juiste moment en op de juiste plek neerleggen.'

Succesverhaal

Met dergelijke systemen is mest te besparen en het milieu te ontzien. Door de snelle ontwikkelingen van de afgelopen jaren spreekt Bartlema van een succesverhaal. 'Met dank aan telers, bedrijven, voorlichters, onderzoekers en overheden die hun nek uitsteken.'

De dag bestond 's morgens uit een vijftiental korte inleidingen. 's Middag was er een machineshow, een informatiemarkt en een droneshow.

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.