%27Mestproducten+kunnen+rol+kunstmest+overnemen%27
Nieuws
© Loonbedrijf Van der Vaart

'Mestproducten kunnen rol kunstmest overnemen'

Anorganische stoffen uit mest kunnen op termijn kunstmest vervangen. Dat verwacht Herre Bartlema van het Netwerk Smart Fertilization Wageningen.

Hij signaleert dat de milieuprestaties van de landbouwsector waar het gaat om de broeikasgasuitstoot sinds 1990 opvallend goed zijn. Dat blijkt onder meer uit de evaluatie van het Convenant Schoon & Zuinig in 2015.

Volgens Bartlema komt dit grotendeels door een forse reductie van het kunstmestgebruik. Dit is sinds 1990 steeds vaker vervangen door organische mest, zo stelt hij een speciale themadag in het kader van de Dag van de Duurzaamheid, 10 oktober in Wageningen.

Hij signaleert dat kunstmest echter nog altijd een belangrijke rol speelt als het gaat om de kooldioxide-voetafdruk. Dit maakt 50 procent van die afdruk bij aardappelen en 20 procent bij melk.

Genoeg alternatieven

Bartlema stelt verder dat er genoeg anorganische kunstmestvervangers op de markt zijn, zoals ammoniumsulfaatoplossing. 'Voor de toediening van deze meststoffen zijn ook goede machines ontwikkeld, deze zijn nu ook ruim voorhanden.'

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.