Met+app+volgen+telers+groei+gewassen+op+smartphone
Kennispartners BioScope
© Bioscope

Met app volgen telers groei gewassen op smartphone

Het bedrijf BioScope introduceert de nieuwe app Fieldscout waarmee telers de groei van gewassen eenvoudig kunnen volgen.

FieldScout helpt akkerbouwers, veehouders, bollentelers en vollegrondstuinders met hun dagelijks werk, meldt Bioscope. Percelen bouwland en grasland zijn met de app op smartphones te scouten. Dat gebeurt door middel van actuele gewasmonitoringskaarten gebaseerd op satelliet- en dronebeelden.

Via de app kunnen in het veld actuele informatiekaarten gedownload worden om gewassen gedurende het seizoen te volgen. Als voorbeeld noemt Bioscope de scoutingkaart die het verschil in de ontwikkeling van biomassa binnen een perceel laat zien over een bepaalde periode.

Minder abstract

Ook kunnen telers de kaarten gebruiken om bijvoorbeeld handmatig doseringen aan te passen. De app is daarmee bruikbaar voor boeren en tuinders als tool tussen het traditioneel op het oog toedienen van gewasbescherming en bemesting en het geautomatiseerd gebruik van taakkaarten.

Volgens Tamme van der Wal, directeur van Bioscope, maakt de app Fieldscout precisielandbouw en het werken met biomassakaarten voor telers minder abstract. 'Vergelijk het met een navigatie-app op je smartphone. Doordat de app laat zien waar je op dat moment bent, kun je ook zonder het gebruik van taakkaarten tijdens het rijden zelf variëren met middelen of meststoffen.'

FieldScout is volgens Van der Wal gratis te downloaden voor Android en voor de iPhone. Een aantal functies is direct gratis te gebruiken zoals de hoogtekaart en de prestatiekaart die inzicht geeft in de verschillen binnen het perceel van een jaar eerder. Het gebruik van de app is ook te combineren met een abonnement en de teeltregistratieprogramma's Akkerweb en Dacom Cloudfarm.


Standaard voor geo-informatie

In 2019 bundelden AeroVision en LTO Bedrijven hun krachten om BioScope op de markt te zetten als standaard voor geo-informatie voor gewasmonitoring om zo de groei van precisielandbouw te stimuleren. In Nederland is smartfarming sterk in opkomst en met de lancering van FieldScout kunnen agrariërs percelen gras- en bouwland op hun mobiel volgen en tijdig bijsturen.

De bedrijfstak van de boerenkoepel wil agrarisch ondernemers stimuleren om aan de gang te gaan met precisielandbouw. ‘Boeren van morgen moeten zich vandaag al kunnen klaarmaken voor een toekomst waarin steeds meer digitale hulpmiddelen een belangrijke rol spelen’, zegt Arnout Goeman van LTO Bedrijven.

‘Bodemzonekaarten bestuderen is dan vaak stap één’, zegt Goeman. Maar in de praktijk blijkt het lastig om aan bruikbare, kwalitatief goede data te komen, die ook betaalbaar is, beaamt hij. ‘Met de nieuwe app willen we boeren laten beschikken over bruikbare data zonder bijbedoelingen.’

BioScope

Meer controle, meer opbrengst BioScope combineert satelliet- en dronebeelden met gewasdata en analyses van landbouwpercelen. De kaarten worden direct... Lees verder

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.