CLM+zet+apps+op+een+rij+die+boeren+helpen+bij+bespuiting
Nieuws
© Johan Wissink

CLM zet apps op een rij die boeren helpen bij bespuiting

De belangrijkste beslissingsondersteunende systemen (BOS'en) voor gewastelers zijn door CLM Onderzoek en Advies op een informatiekaart gezet. Over het algemeen helpen BOS'en bij het nemen van een beslissing rond een bespuiting.

In het Uitvoeringsprogramma Toekomstvisie Gewasbescherming 2030 worden BOS'en genoemd als belangrijke technische maatregel om de realisatie van weerbare teeltsystemen mogelijk te maken. Op dit moment zijn al diverse systemen beschikbaar voor het bepalen van het optimale spuitmoment.

De samenstelling van de informatiekaart met de belangrijkste applicaties heeft CLM uitgevoerd in opdracht van het Toolboxteam Water, in het kader van: een slimme boer maakt gebruik van slimme applicaties ofwel ondersteunende systemen.

Vooral hulp bij bespuiting

BOS'en helpen gewastelers vooral bij het nemen van beslissingen rond bespuitingen. Veel factoren bepalen uiteindelijk de effectiviteit van de bestrijdingsmaatregelen. BOS'en combineren eigenschappen van gewasbeschermingsmiddelen met weerdata, gewasgroei en informatie over de ziekte- en plaagdruk.

Op basis van deze gegevens krijgt de gebruiker een advies over het beste spuitmoment. Met dit advies is het volgens het Toolboxteam Water meestal mogelijk om minder van het middel te gebruiken. Daarbij kan het gebruik van BOS'sen in de afzet bonuspunten opleveren of is het een voorwaarde voor bepaalde keurmerken, zoals PlanetProof.

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.