%27Fruitboomgaard+van+de+toekomst%27+in+Nederland+en+VS
Nieuws
© William Hoogteyling

'Fruitboomgaard van de toekomst' in Nederland en VS

FME, NLWorks, agrifoodtechbedrijven, kennisinstellingen en overheden uit Nederland en de Amerikaanse staten Californië en Washington hebben een samenwerkingsovereenkomst getekend waarin de intentie is uitgesproken om de komende jaren samen te werken aan de ‘Fruitboomgaard van de toekomst'.

De dertig partijen gaan aan de slag met automatisering en robotisering van de fruitteelt op te lossen. De samenwerkingsovereenkomst helpt om door een publiek-private samenwerking nieuwe technologie voor de fruitteeltsector te versnellen. Dat is nodig om te kunnen voorzien in de stijgende behoefte van voldoende voedsel, duurzaamheidseisen, milieu en voedselveiligheid. Wat ook meespeelt, is het dalend aantal werkende mensen dat beschikbaar is in de fruitteelt.

De vier belangrijkste onderwerpen om 'Fruitboomgaard van de toekomst' mogelijk te maken, zijn sensortechnologie, datamanagement, robotisering/automatisering en vormgeving van de boomgaard.

Voordelen van samenwerking

Nederland loopt voorop in sensortechnologie en datamanagement en de staat Washington in robotisering/automatisering en vormgeving van de boomgaard. 'Door samen te werken, doen we minder dingen dubbel en kunnen we sneller innoveren', geven de partijen aan.

'Daarnaast biedt de samenwerking een belangrijke component om de business te versterken. Met een appel- en perensector die tien keer groter is dan Nederland, draagt het ook direct bij aan het vergroten van de markttoegang en businesskansen.'

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.