Slimme+bigbags+meten+temperatuur+pootgoed
Nieuws
© HZPC

Slimme bigbags meten temperatuur pootgoed

In de pilot 'Smart bigbags' is een deel van de lading uitgerust met een microsensor om de temperaturen van partijen pootgoed uit te lezen. Dit seizoen is er opschaling van het aantal bigbags.

Partijen pootgoed kunnen wekenlang onderweg zijn naar afnemers in alle delen van de wereld, waarbij soms sprake is van overslag tussen vrachtwagen, trein en boot. Inzicht in de condities tijdens verzending zou ideaal zijn, meldt aardappelveredelaar HZPC.

De pilot is een vervolg op een proef met tachtig slimme bigbags die vorig seizoen bij klanten in Spanje werden afgeleverd. Op grootverpakkingen zat een label met een chip, zodat de afnemers via hun smartphone toegang kregen tot teeltadviezen in hun eigen taal.

Omdat de pilot succesvol is, is deze opgeschaald. 'Om erachter te komen of het downloaden van de rasinformatie overal even goed wordt opgepakt, hebben we dit seizoen 1.100 slimme bigbags verzonden naar Bulgarije, Frankrijk, Italië, Portugal, Servië, Spanje en Turkije', zegt marketingspecialist Hans Langedijk van HZPC.$1Temperatuurschommelingen

Nieuw in de pilot is dat honderd van deze bigbags een slim label hebben dat is uitgerust met een temperatuursensor. Als partijen pootgoed onderweg zijn, kunnen schommelingen in de temperatuur de kwaliteit van de aardappelen beïnvloeden. Voor HZPC is het interessant te weten hoe de condities tijdens het transport zijn om eventuele klachten over het pootgoed later beter te herleiden.

Na de eerste bigbagproef werd aan ontwikkelaar Niels Postma van Tapp.online gevraagd of het mogelijk is om temperatuursensoren te integreren in de slimme labels. Hij kreeg het voor elkaar om naast de NFC-chip (near field communication) in het papier een microsensor te verwerken die temperaturen uitleest.

Zonder stroomvoorziening

'De slimme labels met downloadfunctie die tijdens de eerste proef zijn gebruikt, fungeren volledig zonder stroomvoorziening', legt Postma uit. 'Pas als je een smartphone tegen het magnetische veld van de NFC-chip houdt, kun je informatie aflezen. Met de geïntegreerde microsensor gaan we een stap verder. Er zitten minuscule geprinte batterijen in het papier die af en toe kleine stroomstootjes geven. Zo wordt volgens een bepaald interval de temperatuur gemeten en opgeslagen.

De gegevens die hiermee worden gegenereerd, worden via een ondersteunend platform gevisualiseerd. 'HZPC kan daardoor op een digitale kaart precies zien waar de bigbags zich bevinden, wat de temperatuurschommelingen zijn en of de klanten na ontvangst de teeltadviezen uitlezen met hun smartphone', zegt Postma.

Sensoren

De uitlevering van de slimme bigbags in de pilot is begonnen in december en gaat door tot april. Daarna worden de uitkomsten geëvalueerd. 'We investeren in deze pilot omdat we graag kennis willen delen via de teeltadviezen en omdat we meer inzicht hopen te krijgen in de transportcondities', zegt Langedijk. 'In deze pilot focussen we op de temperatuur, maar als het goed uitpakt, denken we voor de toekomst ook aan sensoren voor het meten van luchtvochtigheid en CO2.'

Volgens Postma kan het allemaal. Hij ontwikkelde de intelligente papieren labels omdat hij iets tegenover de vele plastic dataloggers wil stellen. 'Papier is een duurzaam product; het is goed te recyclen en ik werk het liefst met circulair papier dat wordt gemaakt van landbouwafval.'

Techbeurs

De pilot 'Smart bigbags' is zo vernieuwend dat Postma begin dit jaar werd uitgenodigd door CES, de grootste techbeurs ter wereld, om online iets over deze casus te vertellen. De slimme bigbags zijn bovendien aangemeld voor de innovatieprijs van Potato Europe.

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.