Trabotyx%2Donkruidwiedrobot+komt+versneld+op+de+markt
Nieuws
© Brabantse Ontwikkelings Maatschappij

Trabotyx-onkruidwiedrobot komt versneld op de markt

Trabotyx krijgt ongeveer een half miljoen euro voor het versnellen van de ontwikkeling van zijn autonoom rijdende onkruidwiedrobot. Het geld komt van de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij en particuliere investeerders. De machine wordt getest op percelen in Noord-Brabant.

De eerste versie van de precisierobot, die bij het wieden gebruikmaakt van ruimtevaarttechniek, komt volgend jaar op de markt.

De robot van Trabotyx moet in eerste instantie een alternatief bieden voor biologische telers die afhankelijk zijn van seizoensarbeiders om het onkruid dicht bij de plant te verwijderen. Inzet van de nieuwe robot kan leiden tot een kostenbesparing van 25 procent. 'Maar de robot is zeker niet alleen bedoeld voor bioboeren', zegt Trabotyx-oprichter Tim Kreukniet.

Toenemende vraag

Conventionele telers gebruiken gewasbeschermingsmiddelen om onkruid te bestrijden, maar het gebruik van die middelen staat vanwege regelgeving onder druk. Kreukniet: 'In lijn met opkomende Europese reguleringen, zien we een toenemende vraag naar mechanische onkruidbestrijding. Onze ambitie is om binnen vijf jaar een hightechoplossing voor onkruidbestrijding te bieden die kan concurreren met het gebruik van bestrijdingsmiddelen.'

'We zijn blij dat we met deze investering Trabotyx kunnen helpen bij de verdere ontwikkeling van de onkruidrobot', zegt Bart van den Heuvel van de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij. 'De markt voor agrarische robots groeit de komende jaren van 715 miljoen naar 2,5 miljard euro. Met een sterke agrarische sector en een hightechsector van wereldklasse, is Brabant uitstekend voorgesorteerd voor een hoofdrol in die markt en bij de transitie naar een duurzaam voedselsysteem. Mooi dat Trabotyx nu ook deel uitmaakt van het ecosysteem dat we in Brabant rond precisielandbouw aan het ontwikkelen zijn.'

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.