Helft+varkenshouders+wil+meer+uit+data+halen
Nieuws
© Connecting Agri en Food

Helft varkenshouders wil meer uit data halen

Het belang van het delen van data in de varkenssector neemt toe, blijkt uit een online-enquête van de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) en Joindata onder honderd varkenshouders. Meer dan de helft van de varkenshouders wil meer uit eigen gegevens halen.

Een groot deel van de ondervraagde varkenshouders weet niet hoe ze moeten beginnen als ze meer met eigen data aan de slag willen. Nu kijken ze voornamelijk naar kosten/financiële gegevens, voergebruik, slachtresultaten en technische cijfers.

Om varkenshouders te helpen om meer uit het delen van data te halen, zet de POV het cluster 'Staldata' op. Binnen dit cluster gaan tien varkenshouders actief aan de slag met de vragen die spelen binnen het thema. POV-leden met ideeën over staldata kunnen terecht bij Annet van den Akker, beleidsmedewerker producent en markt bij de POV.

Machtigingen

Het doel van de enquête was om in kaart te brengen hoe varkenshouders beter kunnen worden ondersteund voor meer grip en gemak rondom machtigingen. Bijna de helft van de varkenshouders geeft aan dat het inzicht ontbreekt.

Joindata biedt de oplossing om data veilig en gemakkelijk te delen, waarbij de varkenshouder aan het stuur komt te zitten van zijn datastromen. Op het onlineplatform 'Mijn Joindata' kan een varkenshouder eenvoudig de machtigingen voor het delen van zijn data inzien en beheren. Hij kan elke machtiging op elk moment activeren of intrekken en instellen voor welk doel en hoe lang zijn data wordt gedeeld.

Bij bijna alle honderd ondervraagde varkenshouders is het bekend dat er gegevens over voer, slacht, financiën, diergezondheid, IKB en stal- en klimaatapparatuur worden gedeeld. Ruim 40 procent van deze ondernemers weet niet exact voor welke data een partij is gemachtigd. Ook is niet altijd bekend aan welke partijen ze in de loop der jaren een machtiging hebben gegeven voor het gebruik van hun data en of het delen wel veilig plaatsvindt.

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.