Proef+met+precisielandbouw+zorgt+voor+meer+appels
Nieuws
© Vidiphoto

Proef met precisielandbouw zorgt voor meer appels

Een demoproef bij fruitteler Sander Verstegen in het Gelderse Opijnen toont de meerwaarde aan van het boomspecifiek uitvoeren van teelthandelingen. Uit de proef in het kader van de Nationale Proeftuin Precisielandbouw (NPPL) blijkt dat de productie van Kanzi tot 18 procent meer appelproductie kan opleveren.

Vooral het effect van boomgericht met ATS spuiten blijkt groot. Ook bij een perceel Elstar zorgde een boomspecifieke ATS-bespuiting voor een spectaculair verschil van gemiddeld 25 procent meer productie dan het deel dat egale ATS-bespuiting heeft gehad.

Ook wortelsnijden en bemesten zijn in de proef op basis van dronebeelden uitgevoerd. Daaruit blijkt wel dat precisiebemesting en precisiewortelsnijden nog niet tot betere cijfers leiden. Dezelfde demoproef is uitgevoerd op twee andere fruitteeltbedrijven met iets meer uniforme percelen. Ook hier leverde het object boomspecifiek dunnen, soms in combinatie met groeiregulatie, 4 tot 12 procent meer productie op.

Meerwaarde

De proef bevestigde wat al zichtbaar was voor de pluk. Maar zonder cijfers heb je daar veel minder aan, stellen de onderzoekers. Het resultaat laat volgens hen de meerwaarde wel zien. Het fruitteeltbedrijf van NPPL-deelnemer Verstegen is een van de bedrijven waar Aurea Imaging uit Utrecht demo's en proeven houdt.

Aurea Imaging is al enkele jaren actief met precisiefruitteelt. Het bedrijf is vooral bezig geweest met het verwerken van dronebeelden tot taakkaarten voor boomspecifiek wortelsnoeien, bloemdunnen, gerichte perenknopkeverbestrijding.

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.