Eerste rijdende zonnepark geopend

Het eerste rijdende zonnepark in het Zuid-Hollandse Oude-Tonge is woensdag door landbouwminister Henk Staghouwer geopend. Dat deed hij bij akkerbouwer en bollenteler Jacob Jan Dogterom. Die boer is al jaren bezig met het verduurzamen van zijn bedrijf.

Dogterom legt uit waarom innoveren zo belangrijk voor hem is. 'We zijn al drieƫnhalf jaar bezig. Met elkaar moeten we de landbouw een positieve impuls geven. Er liggen best veel vraagstukken op ons bordje, maar hiermee zou je ook burgers kunnen helpen en krijg je een liefdevolle binding met elkaar. Daarnaast moeten we de landbouw toekomstbestendig maken voor de volgende generatie.'

Hoewel de voordelen van het rijdende zonnepark groot zijn, ziet Dogterom ook wel een uitdaging. 'Hij gaat boven de gewassen rijden. Voor gewasbehandeling geeft dat wel een uitdaging. Tijdens het oogsten moeten de panelen opzij gereden worden.'

Geld beschikbaar voor innovaties

Er verdwijnt steeds meer landbouwgrond, een rijdend zonnepark zou een oplossing kunnen zijn. Staghouwer ziet er zeker toekomst in. 'Dubbel ruimtegebruik, dat is fantastisch om te zien. De voedselmarkt en de energiemarkt bedienen. We hebben veel geld beschikbaar voor innovaties.'

Momenteel is het nog geen rendabele investering, maar Dogterom ziet zeker potentieel. De boer ontwikkelde het systeem samen met andere partijen en stak er eigen geld in, net als provincie Zuid-Holland. 'We gaan verder produceren en als we dit in massa kunnen ontwikkelen, wordt het alleen maar goedkoper.'

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.