Mestsysteem scheidt dunne en dikke fractie bij de bron

Theo Tangelder van Tangelder Techniek heeft voor varkenshouderij Zonvarken in het Gelderse De Heurne een nieuw mestscheidingssysteem bedacht. Het systeem scheidt de dunne en dikke fractie bij de bron.

'Het nieuwe systeem scheidt de mest direct onder de roosters. Er zijn geen directe nadelen. Alleen in de winter heb je meer opslag nodig voor de vaste mest', zegt Tangelder.

De terugverdientijd van het mestscheidingssysteem ligt tussen de drie en vijf jaar. 'Normaal zijn er kosten verbonden aan de mestafzet. Nu kunnen de gescheiden fracties worden verkocht. Daarnaast doen we aan ammoniakreductie', licht de ontwikkelaar toe.

Het systeem kan worden geïmplementeerd in bestaande stallen. Het is in eerste instantie ontwikkeld voor Zonvarken, maar is ook voor andere diersoorten geschikt. In de stal hangen ammoniakmeters om aan te tonen dat het systeem werkt. Tangelder: 'Want meten is weten.'

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.