Proef+met+perenteelt+onder+zonnepanelen
Nieuws
© Vidiphoto

Proef met perenteelt onder zonnepanelen

Wageningen University & Research (WUR) werkt aan een proef met perenteelt onder zonnepanelen bij Proeftuin Randwijk. De komende jaren wordt onderzocht welk effect verschillende soorten semitransparante zonnepanelen hebben op de groei van peren en de biodiversiteit onder de zonnepanelen.

De zonnepanelen zorgen voor extra bescherming tegen hagel en leveren elektriciteit. De vraag is of de voordelen opwegen tegen een mogelijk mindere productie, want peren hebben baat bij veel licht. In de proef testen onderzoekers van de WUR zonnepanelen van een meter breed met een lage transparantie (5 procent) en zonnepanelen met een hoge transparantie (40 procent).

Daarnaast bestuderen de onderzoekers een systeem met zonnepanelen met een bedekking van 2,6 meter boven de bomenrij. In de opstelling komt het regenwater op de grasbanen terecht en dat wordt dus niet opgevangen. 'We gaan kijken wat de invloed daarvan is op de bodemkwaliteit. Een gedeelte van de ondergrond wordt nat en een ander gedeelte blijft droog', zegt WUR-onderzoeker Rien van der Maas. Een fertigatiesysteem voorziet de perenbomen van voeding en vocht.

Druppelleidingen

Bij de twee smalle zonnepanelen plaatsen de onderzoekers een extra druppelleiding voor schoon water. Bij de brede opstelling komen twee extra druppelleidingen. De onderzoekers spuiten in de brede opzet niet tegen schurft en vruchtboombanker.

De panelen zijn op Koningsdag geplaatst.
De panelen zijn op Koningsdag geplaatst. © Vidiphoto

'De bomen blijven droog en daardoor zou je minder last moeten hebben van deze ziektes. Ook al moet je later eventueel beregenen om het gewas te laten afkoelen, de ontwikkeling van schimmels zal meevallen omdat de sporen nauwelijks aanwezig zijn', licht Van der Maas toe.

Of de zonnepanelen ook bescherming kunnen bieden tegen nachtvorst, is volgens de onderzoeker onduidelijk. 'Het microklimaat, dat constant wordt gemeten, verandert wel onder de panelen. Het zal dus ongetwijfeld invloed hebben.'

Lastig met spuiten

Het systeem met zonnepanelen maakt het wel wat lastiger voor spuitwerkzaamheden. Tegenwoordig pakt een spuit twee volle bomenrijen mee en van twee rijen één kant. In deze situatie kan de chauffeur geen volle rijen spuiten en kan hij maar één kant van twee rijen raken. 'Er zijn zonnepanelenconstructies denkbaar waarbij dat in de toekomst wel zou kunnen', zegt Van der Maas.

Het zonnepanelenproject loopt nog tot en met 2024. 2023 en 2024 draaien mee als twee volledige groeiseizoenen. GroenLeven levert de systemen die worden getest in het kader van het project 'Sunbiose'. Daarin werkt de WUR samen met een groot aantal bedrijven.

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.