Wildredder+in+de+vorm+van+wartmecamera+op+maaier
Nieuws
© Vidiphoto

Wildredder in de vorm van wartmecamera op maaier

Vogels en reeën zijn hun leven niet altijd zeker als er wordt gemaaid. De Friese melkveehouder Joram Hofman in Lutkewierum heeft hier iets op bedacht: een warmtecamera voorop zijn trekker.

Naast het runnen van het melkveebedrijf handelt de ondernemer met zijn bedrijf Stalzicht ook in camera’s voor boerderijen. Hij liet de camera door John Deere-dealer Groenoord Bolsward installeren. Deze kijkt over de frontmaaier heen naar het nog te maaien gras.

Via een tablet in de cabine wordt het beeld dat de warmtecamera maakt live weergegeven. Daarop zijn duidelijk kleuren te onderscheiden om zo tijdens het maaien te zien wat zich schuilhoudt in het gras.

Voordeel ten opzichte van een controle via drones met camera’s is dat er directe preventie is en dat het ook voor kleine maaistroken geschikt is, zoals bij zomerstalvoedering. De warmtecamera’s detecteren’s nachts en overdag. Het camerasysteem wordt door Hofman en Groenoord verder ontwikkeld om het praktijkrijp te maken.


© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.