Op+Crispr%2DCas+gebaseerde+technologie+spoort+infecties+op
Nieuws
© Archieffoto Marcel Bekken

Op Crispr-Cas gebaseerde technologie spoort infecties op

De European Research Council heeft een beurs van 150.000 euro toegekend aan Wageningen University & Research en de spin-off Scope Biosciences. Het geldbedrag is bedoeld voor het verder onderzoeken en praktijkrijp maken van de diagnostiektechnologie ScopeDx, die is gebaseerd op Crispr-Castechnologie.

ScopeDx kan snel en nauwkeurig viraal of bacterieel RNA herkennen. Toepassingen van de technologie zijn onder meer het vroegtijdig opsporen van infecties in zaden of planten. Ook voor het snel vaststellen van virusziekten bij mensen en dieren biedt de technologie veel perspectief.

'Je wilt dat het zaad dat een akkerbouwer gebruikt, vrij is van infecties. Anders weet je van tevoren al dat er minder of helemaal geen oogst zal zijn. Met ScopeDx is het relatief eenvoudig om RNA van bekende ziekten op te sporen', zegt medeoprichter Jurre Steens van Scope Biosciences.

Scope Biosciences zet de beurs komend jaar in om de technologie te verbeteren en hoopt in 2023 zelfstandig een aanvraag te doen voor een nog grotere Europese beurs.

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.