Onderzoek+naar+robot+die+fruit+kan+plukken%2C+snoeien+en+wieden
Nieuws
© Agro Food Robotics

Onderzoek naar robot die fruit kan plukken, snoeien en wieden

Onderzoekers van Wageningen University & Research willen een multifunctionele robot ontwikkelen voor de fruitsector. Die robot moet fruit kunnen plukken, snoeien en wieden.

Aangezien de fruitoogst slechts een paar weken duurt, streven de onderzoekers naar een multifunctionele robot. 'Plukrobots voor de fruitteelt zijn nog niet uitontwikkeld en zullen bovendien prijzig zijn', stelt Jochen Hemming, die meewerkt aan het project 'The Next Fruit 4.0'. 'Als hetzelfde wagentje met dezelfde robotarm ook vaker aan de slag zou kunnen in de boomgaard, dan wordt het voor telers veel interessanter om een robot aan te schaffen.'

Een multifunctionele robot moet volgens de onderzoekers bestaan uit een autonoom voertuig met een voorraadbak, een robotarm, verschillende opzetbare handjes en een detectiesysteem dat foto's maakt en analyseert. 'Tijdens de oogst rijdt de robot rond, lokaliseert rijpe vruchten, haalt ze van de boom en legt ze in de bak. Belangrijk is dat de robot om kan gaan met de variatie in de natuur. Geen appel of peer is immers hetzelfde', licht Hemming toe.

Focus op peren

In het project 'The Next Fruit 4.0' ligt de focus op grijpers voor peren. 'Peren plukken vereist een beweging die anders is dan bij appels', zegt de onderzoeker. 'Het steeltje moet aan de peer blijven zitten, anders gaat de peer sneller rotten.' Bij de oogst van dit najaar wordt de perengrijper voor het eerst buiten getest.

Ook voor de teelt van rode bessen zien de onderzoekers mogelijkheden. 'Telers van rode bessen hebben vooral behoefte aan een robot die de bessenstruiken automatisch snoeit in de winter. Daarom werken we nu aan een knippertje voor bessenstruiken', zegt Hemming. Bij succes wordt ook een knipschaar ontworpen voor appel- en perenbomen die een complexere structuur van takken hebben.

Camerasysteem

Volgens de onderzoeker ligt de grote uitdaging hierin bij het feit dat de robot een- en tweejarig hout moet herkennen. 'We onderzoeken of een camerasysteem dat kan herkennen en of je met een set regels kunt bepalen welke takken de robot moet snoeien', licht hij toe.

Het project 'The Next Fruit 4.0' loopt nog tot 2024. Dan hoopt Hemming dat de perengrijper en het snoeischaartje voor bessen, appels en peren hun werk efficiƫnt kunnen doen.

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.