Lely+Exos+genomineerd+voor+prijs+Eurotier+2022
Nieuws
© Lely

Lely Exos genomineerd voor prijs Eurotier 2022

De Lely Exos is een van de genomineerden voor de Agrifuture Concept Winner-prijs voor 2022 van de veehouderijbeurs Eurotier in het Duitse Hannover. De winnaar van deze prijs van het Deutsche Landwirtschafts-Gesellschaft wordt op donderdag 17 november op de beurs bekendgemaakt.

Met de prijs wil de organisatie vooruitstrevende projecten ondersteunen, die nog in ontwikkeling zijn en nog niet op de markt zijn gekomen. Het gaat daarbij om producten met een innovatief karakter, die relevant zijn voor de praktijk en toepasbaar zijn in meerdere regio's in de wereld. Verder moeten deze ontwikkelingen goed zijn voor de diergezondheid en het dierenwelzijn, klimaat, water en duurzaamheid en arbeidsverlichtend werken.

Een internationale jury onder leiding van hoogleraar Matthias Gauly van de Vrije Universiteit van Bozen-Bolzano in het Italiaanse Bolzano beoordeelt de inzendingen en wijst de winnaar aan. In de jury zit ook varkenshouder Annechien ten Have-Mellema uit het Groningse Beerta.

Zelfstandig grasmaaien

De Lely Exos is een volledig elektrische machine die zelfstandig gras kan maaien en het gras als stalvoedering aan koeien kan geven. De machine kan zowel binnen als buiten obstakels waarnemen en ontwijken. Ook kan de machine tijdens het maaien een meststof toedienen, zodat het gras verder groeit. Het systeem is nog in de ontwikkelfase.

Een andere genomineerde voor de Agrifuture Concept Winner-prijs is het Havito-Birth to Finish-systeem van BiG Dutchman en Bröring. In deze stal beschikken varkens over een dichte vloer, een bedding en worden mest en urine automatisch gescheiden. De biggen blijven vanaf de geboorte tot het eind in hetzelfde hok. Dit najaar is de proefstal, waarin dit systeem wordt ontwikkeld, gereed.

Kunstmatige intelligentie

Ook KuhTracking van Mechatronik Oostenrijk en het scholingsinstituut HBLFA Raumberg-Gumpenstein uit Oostenrijk is genomineerd voor de Agrifuture Concept Winner-prijs. Dit systeem wil met camera's en kunstmatige intelligentie komen tot een intelligent managementsysteem, waarmee wordt waargenomen of een koe tochtig is, misschien ziek is of moet kalven. Ook houdt het systeem de lig- en vreettijd in de gaten.

Wilhelm Kristen Stalinrichtingen is ook een kanshebber voor de Agrifuture Concept Winner-prijs. Dit bedrijf ontwikkelt een modulair systeem van stallenbouw, gebaseerd op de behoeften van de koe, de medewerker en de manager. Daarbij is veel aandacht voor een optimaal koecomfort en arbeidsgemak. Het systeem maakt daarbij zo min mogelijk gebruik van materialen en daarmee vraagt het stalsysteem een relatief lage investering.

Duurzame melk

Onderwijs- en onderzoeksinstituut Hofgut Neumühle voor de veehouderij, John Deere en BASF werken samen aan een project om tot meer duurzame melk te komen. Hierbij worden de gegevens van mest, land en koeien gebundeld tot één systeem om de melkproductie te verbeteren en de ondernemer te ondersteunen.

Ook Vilofoss is genomineerd voor de Agrifuture Concept Winner-prijs. Dit bedrijf werkt in een vierjarig project samen met de Deense universiteiten van Aarhus en Kopenhagen, Arla, Danish Crown, Seges, Lactobio en DLG aan een voeradditief dat kan worden toegevoegd aan standaard voer. Dat kan leiden tot een methaanreductie van 30 procent zonder dat dit effect heeft op de diergezondheid.

Het is de eerste keer dat de Agrifuture Concept Winner-prijs tijdens Eurotier bekend wordt gemaakt. DLG bekroonde in februari vijf innovatieve landbouwprojecten in het kader van de Agrifuture Concept Winner vanwege Agritechnica 2022. Deze beurs zelf, die ook in februari zou worden gehouden, ging niet door vanwege corona.

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.