Hoestmonitor+SoundTalks+wint+innovatieprijs+op+Eurotier
Nieuws
© Maartje van Berkel

Hoestmonitor SoundTalks wint innovatieprijs op Eurotier

De hoestmonitor SoundTalks heeft deze week de Animal Welfare Award-innovatieprijs van de veehouderijbeurs Eurotier in het Duitse Hannover gewonnen. Met dit systeem worden luchtwegaandoeningen bij varkens eerder opgemerkt, waardoor varkenshouders sneller actie kunnen ondernemen en het dierenwelzijn verbetert.

SoundTalks is een inzending van het farmaceutische bedrijf Boehringer Ingelheim voor de internationale veehouderijbeurs Eurotier 2022. Het systeem wordt al mondjesmaat in de Nederlandse varkenshouderij toegepast. Klassieke luchtwegaandoeningen als hoesten, verkoudheid en heesheid kunnen ook bij varkens voorkomen. Het resultaat is verminderd dierenwelzijn en verhoogde vatbaarheid voor ziekten.

Dankzij SoundTalks worden de eerste tekenen van luchtwegaandoeningen eerder herkend dan dat varkenshouders dat zelf zouden doen, meldt Boehringer Ingelheim. De hoestmonitoren, elk voorzien van zes microfoons, registreren alle geluiden in de stal en kunnen met behulp van een algoritme hoestgeluiden van andere geluiden onderscheiden.

24 uur per dag

Doordat het systeem 24 uur per dag registreert, kan het de intensiteit van het hoesten tijdens de rustfase registreren. Varkenshouders kunnen het hoesten volgens Boehringer Ingelheim tot vijf dagen eerder detecteren dan dat zij het zelf zouden waarnemen als zij twee keer per dag hun dieren controleren.

SoundTalks toont het hoestprobleem aan de varkenshouders via een stoplichtsysteem in de stal of via een app op hun smartphone. Vroege detectie en preventie verbeteren het dierenwelzijn en dragen bij aan het verminderen van het antibioticagebruik.

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.