Greenovation Award 2022 gaat naar Hazeu Orchids

Hazeu Orchids in het Zuid-Hollandse Pijnacker heeft woensdag de Greenovation Award 2022 van Royal FloraHolland gewonnen. Deze prijs werd tijdens de eerste dag van de Trade Fair in het Noord-Hollandse Aalsmeer uitgereikt.

Publiek en jury zien de zeshoekige pot waarin Hazeu orchideeƫn kweekt als de beste duurzame product- of conceptintroductie in de sierteeltsector. De hexagonale kweekpot van Chiel en Sjors Hazeu zorgt voor 20 procent meer planten op dezelfde oppervlakte en 20 procent meer planten in transport.

Dat telt op tot een besparing van 20 procent in het energieverbruik en een 16 procent lagere CO2-voetafdruk. 'Met deze innovatie bewijst Hazeu Orchids de sector een dienst. De kweekpot is praktisch toepasbaar en kan in de toekomst misschien de standaard worden', stelt de de jury.

Tweede en derde prijs

Tesselaar Alstroemeria in het Flevolandse Luttelgeest won de tweede prijs met een CO2-neutraal geproduceerde bloem. Ook is de jury enthousiast over het feit dat bij Tesselaar mensen met afstand tot de arbeidsmarkt werken. De derde prijs ging naar Floral Trade Group in het Zuid-Hollandse Rijnsburg met Refleur. Dit concept moet meer bewustwording bij klanten en kwekers creƫren op het gebied van duurzaamheid.

Directeur Steven van Schilfgaarde van Royal FloraHolland is enthousiast over de inzendingen. 'Verduurzaming en de transitie naar niet-fossiele brandstoffen zijn cruciaal voor de toekomst van de sierteeltsector. Verduurzaming en besparing gaan vaak hand in hand. Daarom ben ik blij dat we voor het zesde jaar op rij de Greenovation Award uitreiken. Alle inzendingen vormen in mijn ogen een bron van inspiratie. De negen genomineerden laten zien dat de sector niet stilzit en dat is kenmerkend voor onze sector.'

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.