Onderzoek+naar+elektrische+loofdoding+in+bollenteelt
Nieuws
© Frits Huiden

Onderzoek naar elektrische loofdoding in bollenteelt

Gewasbeschermingsmiddelen voor chemische loofdoding in aardappelen worden snel schaarser. Met dit in het achterhoofd introduceerden middelenfabrikant Nufarm en machinebouwer crop.zone vorig jaar Nucrop. Dit is een relatief nieuwe methode voor loofdoding.

Een spuitboom voorop de trekker sproeit een geleidingsvloeistof over het gewas. Achter de trekker wordt met elektrische geleiders stroom aan het gewas toegediend. 'Door middel van elektriciteit wordt gezorgd voor een versnelde natuurlijke afsterving van het gewas', zegt Marc Slootman van importeur Kamps de Wild.

Voor de consumptieaardappelteelt blijkt één behandeling meestal genoeg te zijn om het loof voldoende te laten afsterven. Hoewel chemische behandeling goedkoper is, is het voordeel van Nucrop dat het later kan worden ingezet. Daardoor kunnen er extra kilo's bijgroeien. Ook zou elektrische loofdoding resulteren in een betere schilkwaliteit.

Nadelen

Nadelen zijn de beperkte werkbreedte en capaciteit, het feit dat Nucrop nog niet onder alle weersomstandigheden kan worden ingezet en dat er een relatief zware trekker nodig is. Dat laatste kan leiden tot meer groene knollen en aangedrukte sporen.

Dit is een spoor van innovatie die we als sector moeten omarmen

Jaap Bond, voorzitter Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur

Desondanks zien coöperaties CZAV en Nedato kansen. Zij maakten half augustus bekend aan de slag te gaan met Nucrop. Bij Koninklijke Maatschap de Wilhelminapolder in het Zeeuwse Wilhelminadorp wordt een perceel beproefd. Ook bij Klok in het Zuid-Hollandse Heenvliet wordt de machine toegepast.

Bloembollen

Bloembollentelers hebben ook last van het krimpende gewasbeschermingsmiddelenpakket. 'Hierdoor wordt het steeds lastiger om gezonde bloembollen te telen', zegt teeltadviseur Dennis van der Schans van Agrifirm-GNN. Hij stelde zichzelf daarom de vraag of elektrische loofdoding ook niet interessant kan zijn voor de bollenteelt. 'We hebben Maatschap Joling in het Drentse Dwingeloo gevraagd mee te werken aan een proef. Die vond in 2021 op kleinschalig niveau plaats, met één cultivar.'


De onderzoeksresultaten lieten kansen en uitdagingen zien. Van der Schans legt uit dat het gewas na behandeling met Nucrop meteen begon af te sterven en dat er geen negatieve effecten op de kwaliteit zijn geconstateerd. 'Maar een nadelige bijkomstigheid was dat de stengels vaster in de bol bleven zitten. Deze moesten we met de hand verwijderen.' Voor de komende periode staan nog geen nieuwe proeven in de planning.

Nog geen gemeengoed

Daarom ziet de teeltadviseur op de korte termijn nog geen toekomst voor grootschalig gebruik van elektrische loofdoding in de bloembollenteelt. Ook voorzitter Jaap Bond van de Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur verwacht niet dat elektrische loofdoding binnen enkele jaren gemeengoed wordt in de sector. 'We zijn er nog lang niet. De software voor bijvoorbeeld de invoer van data moet nog worden bedacht en aangepast. Wel vind ik dat dit een spoor van innovatie is die we als sector moeten omarmen', benadrukt hij.

De kosten spelen ook een rol in de verwachtingen van elektrische loofdoding in de bollenteelt. De Nucrop is niet goedkoop. De 9 meter brede versie kost 250.000 euro en die van 12 meter 290.000 euro. Voor onderhoud moeten monteurs op NEN3840-cursus om met hoogspanning te mogen werken. De chauffeur heeft daarnaast ook een cursus nodig.

Nucrop wint Bronzen Sikkel op AgroTechniek Holland
De innovatieprijs Bronzen Sikkel werd woensdag 14 september 2022 tijdens AgroTechniek Holland in het Flevolandse Biddinghuizen uitgereikt aan Kamps de Wild, de importeur van Nucrop. Jurylid Toon van der Stok: 'We hebben dit jaar extra gelet op maatschappelijke doelstellingen. Een product als Nucrop heeft volop aandacht voor het verminderen van gewasbescherming en chemie.' Volgens Marc Slootman van Kamps de Wild is Nucrop de nieuwe manier van loofdoding. 'Dit seizoen lag onze focus op aardappelloof, maar in de toekomst willen we uitbreiden naar groenbemesters, grassen en bloembollen.'

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.