Celine%2Dmeetsysteem+laat+telers+sneller+sturen+op+bemesting
Nieuws
© Royal Brinkman

Celine-meetsysteem laat telers sneller sturen op bemesting

Het Celine-meetsysteem voor de tuinbouw neemt automatisch acht keer per dag monsters van watergift en drainwater. De monsters worden realtime geanalyseerd op aanwezige nutriënten. Het wordt nu voor het eerst gebruikt bij Plantenkwekerij Gitzels in Wervershoof.

Het analyseren van watermonsters door externe laboratoria is gemeengoed in de tuinbouw. Het bemestingsrecept kan namelijk op de resultaten worden aangepast. 'Probleem is dat telers vandaag de dag achter de feiten aan blijven lopen, omdat de analyses van die watermonsters pas enkele dagen later binnenkomen', zegt CTO Wilco Dijkstra van start-up CE-Line. Dit bedrijf ging aan de slag met de ontwikkeling van een systeem dat de nutriëntenbalans frequenter meet en de resultaten direct beschikbaar maakt binnen een digitaal platform.

Het Celine-meetsysteem maakt gebruikt van capillaire elektroforese, een technologie die ook wordt gebruikt in laboratoria. Hiermee kunnen zowel macro- als micronutriënten worden gemeten. 'Doordat alle nutriënten verschillend zijn, kan het meetsysteem bepalen welke nutriënten aanwezig zijn en in welke hoeveelheden', zegt Dijkstra. De frequentie van de metingen kan worden bepaald door de kweker.

Royal Brinkman zal CE-Line ondersteunen bij de uitrol van het Celine-meetsysteem in de tuinbouwsector.

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.