Eco+Air+Care+en+StructoBlend+winnen+innovatieprijzen
Nieuws
© John Lamers

Eco Air Care en StructoBlend winnen innovatieprijzen

Vencomatic heeft woensdag met het Eco Air Care-systeem de innovatieprijs gewonnen in de rubriek pluimvee tijdens de Dutch Poultry & Pork Expo in het Brabantse Den Bosch. In de rubriek varkens ging de innovatieprijs naar StructoBlend van P. Bos veevoeders.

Het Eco Air Care-systeem is een ontwikkeling van Vencomatic en wordt exclusief geleverd en geïnstalleerd door Wouters Vencotec. Het systeem zorgt voor een ammoniakreductie van minimaal 90 procent vanuit de pluimveestal. Daarnaast vangt het systeem een groot deel van het fijnstof op. Voor leghennen of ouderdieren, maar ook voor pluimveehouders is de verbetering van het klimaat in de stal een pluspunt.

De temperatuur in de pluimveestal blijft altijd tussen de 20 en 29 graden, ook als het buiten vriest of de temperaturen oplopen tot boven de 40 graden. De resultaten van de ouderdieren verbeteren hierdoor, weet pluimveehouder Ben Beerens uit het Brabantse Hoogeloon uit ervaring.


P. Bos veevoeders levert met StructoBlend complete voeders voor zeugen en vleesvarkens, waarvan de helft bestaat uit korrels en de helft uit niet geperste ingrediënten. Hiermee staat de diervoederproducent drie vliegen in één klap en pakt de kostprijs 2 cent per kilo groei lager uit.

De structuur en vezels van StructoBlend zijn belangrijk voor een optimale maag- en darmgezondheid van de huidige genetica varkens. De voeringrediënten die minder goed bestand zijn tegen de hoge temperaturen, zoals vitamines en fytase, worden niet geperst. Het persen van de andere grondstoffen zorgt er juist voor dat ze goed worden ontsloten.

Andere kanshebbers

De andere kanshebbers voor de innovatieprijs in de rubriek pluimvee waren: FortiFloq Liquid dat het immuunsysteem van kippen ondersteunt van Trouw Nutrition en Lifarma, het in-ovovaccin tegen coccidiose van Hipra met de toedieningstechniek SmartVac van Royal Pas Reform en Innovax, het vaccin tegen de ziekten Newcastle Disease, gumboro en Marek van MSD Animal Health.

De andere kanshebbers voor de innovatieprijs in de rubriek de varkens waren: AHV Aspi Paste, ondersteuning voor zeugen na het werpen, Nijsen Company met het duurzame voer uit reststromen, TwistPak van Boehringer Ingelheim om eenvoudig het circo- en mycoplasmavaccin te mengen, de naaldloze vaccinatie Idal van MSD Animal Health en Watson die de duurzaamheid per kilo varkensvlees vanaf de grondstoffen tot en met het varkensbedrijf kan meten van Trouw Nutrition en Lifarma.

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.