Fabriek+ForFarmers+draait+op+biogas+van+melkveebedrijven
Nieuws
© ForFarmers

Fabriek ForFarmers draait op biogas van melkveebedrijven

De fabriek van veevoerfabrikant ForFarmers in het Overijsselse Deventer draait sinds kort op biogas geleverd door vijf melkveehouders uit het naburige Oxe. Daar wordt het gas opgewekt uit rundermest.

ForFarmers gebruikt het biogas voor het verwarmen van de stoomketel in de mengvoerfabriek. De stoom is nodig voor het persen van de brokken. Tot voor kort werd hiervoor aardgas ingezet. Nu produceren melkveehouders in het kader van 'Oxe geeft gas' biogas, dat via een biogasleiding onder de snelweg A1 door wordt vervoerd naar de veevoerfabriek en naar Royal GD, de gezondheidsdienst voor dieren.

De ForFarmers-fabriek in Deventer is niet de enige die draait op alternatieve energiebronnen. De fabriek in het Gelderse Lochem (op de foto) draait al een paar jaar op alternatieve energiebronnen. Daar is in 2019 een biomassa-installatie in gebruik genomen die wordt gestookt met lokaal afvalhout. Daar liggen ook zonnepanelen op het dak.

'Wij hebben stevige ambities om onze eigen productie en logistiek verder te verduurzamen. Voor bepaalde stappen in het productieproces van ons veevoer is stoom nodig. Voor het verwarmen van de stoomketel kunnen we nu lokaal opgewekt biogas gebruiken, een duurzaam en zelfs circulair alternatief voor aardgas. We zijn er trots op dat we binnen de sector en met onze klanten hierin kunnen samenwerken', zegt directeur Pieter Wolleswinkel van ForFarmers Nederland.

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.