Digitale+dierenwelzijnsindex+combineert+informatiebronnen
Nieuws
© Twan Wiermans

Digitale dierenwelzijnsindex combineert informatiebronnen

Een digitaal monitoringsysteem is in de Duitse deelstaat Beieren ontwikkeld voor dierenwelzijn. Het systeem combineert verschillende informatiebronnen. Dat levert een bedrijfsspecifieke dierenwelzijnsindex op.

Het project, waarin het Beierse ministerie van Landbouw 5,4 miljoen euro heeft geïnvesteerd, is vorige week gepresenteerd. Daar gingen drie jaar van onderzoek aan vooraf. Projectpartner Fleischprüfring Bayern verzamelde en evalueerde slacht- en diagnostische data. Op basis daarvan zijn conclusies getrokken over diergezondheid en huisvesting, meldt TopAgrar.

Vervolgens zijn de data gekoppeld met operationele informatie en informatie van Beierse producentenorganisaties en de Beierse gezondheidsdienst voor dieren over bijvoorbeeld de monitoring van antibiotica en salmonella. De bedrijfsspecifieke resultaten vormen de dierenwelzijnsindex. Die kent net als de benchmark voor het gebruik van antibiotica in Nederland drie kleuren: groen, oranje en rood.

Veehouders kunnen in de dierenwelzijnsmonitor snel zien welke punten op hun bedrijf voor verbetering vatbaar zijn. Het gebruik van de dierenwelzijnsmonitor is vrijwillig. In de pilotfase kunnen alle geïnteresseerde varken- en rundveehouders in Beieren gratis gebruikmaken van een basisaanbod voor de dierenwelzijnsmonitor. Het streven is dat de dierenwelzijnsmonitor tegen het eind van 2023 in heel Duitsland beschikbaar komt.

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.