Demo+leert+loonwerkers+over+bodemverdichting
Nieuws
© Frits Huiden

Demo leert loonwerkers over bodemverdichting

Loonwerkers kregen bij een demo inzicht in het effect van gewicht, banden en bandenspanning op bodemverdichting.

Bodemverdichting geeft enorme kosten. Verdichting beperkt de beworteling en leidt tot minder opname van water, slechtere benutting van nutriënten en een lagere opbrengst.

'Onderzoek toont aan dat 45 procent van de Nederlandse bodem in meer of mindere mate is verdicht', meldt Deltaplan Agrarisch Waterbeheer (DAW). In het project Versterkte Kennisverspreiding Nutriënten Loonwerkerscluster Noord Nederland werd een velddemo bodemverdichting georganiseerd.

De demo vond plaats op een perceel waar Bouwe Hoekstra van Loonbedrijf Hoekstra Flowers al 15 jaar mais met niet-kerende grondbewerking teelt. Op het perceel in het Friese Tytsjerk werd op de maisstoppel met groenbemester zand en leem boven elkaar ingegraven. Vervolgens is er met een hoge- en lagedruk band overheen gereden.

Centimeters verschil

Het opengegraven laagjesprofiel toonde vervolgens de impact met centimeters verschil in verdichting. De kunst is om de bandenspanning af te stemmen op gewicht en rijsnelheid, blijkt uit metingen van Wilfred Borchers van Kuil Banden uit Groningen. Als voorbeeld werden twee trekker-giertank combinaties doorgemeten op spanning en gewicht. 'De lucht draagt het gewicht' is daarbij het credo.

Tip is om in elk geval een goede bandenspanningsmeter te kopen. 'Eentje die tot bijvoorbeeld 4 bar gaat. Meters die hoger kunnen meten, zijn niet nauwkeurig in de lage spanningen, waar het juist om gaat.'

Te lage bandenspanning

Een Fendt 718 met Duport tank stond achter op 1,8 bar terwijl 0,8 bar zou kunnen. De tank stond juist weer te laag met 1,5 bar. Voor 6.700 kilo gewicht is eigenlijk 2 bar nodig is. Gevaar bij te lage druk is dat de band te veel op de hielen gaat lopen en daar scheurtjes gaat vormen. Zeker bij het haaks door een bocht sturen als de banden wringen.

De Duport-tank met vier hoge banden op één as.
De Duport-tank met vier hoge banden op één as. © Frits Huiden

Een New Holland T7.220 op BKT-banden met daarachter een Duport-tank met vier hoge banden op één as, is voorzien van een topdrukcilinder. Deze cilinder op druk zetten scheelt maar 150 kilo in gewichtsoverdracht. Achter geeft het een verschil in bodemdruk van 5.150 of 5.300 kilo en op de voorband rust daardoor 1.850 of 2.000 kilo.

Een VF-band kan op lagere spanning rijden met een grote voetprint. 'VF is wel moeilijker te monteren en niet bedoeld om veel te trekken. De koordlagen in de hiel zitten veel strakker om de velg', stelt de bandenspecialist

Rupsen zijn prima voor grondbewerking, maar voor zaaibedbereiding zijn brede banden beter, vindt bandenexpert Wilfred Borchers.
Rupsen zijn prima voor grondbewerking, maar voor zaaibedbereiding zijn brede banden beter, vindt bandenexpert Wilfred Borchers. © Frits Huiden

Een rupsonderstel ziet Borchers door de loopwielen als een rij harde, kleine en trillende wielen achter elkaar. 'Voor een grondbewerking prima, maar voor zaaibedbereiding heeft een brede band op lage druk de voorkeur.'

Waardering voor de zelfrijder

De grote 1050 banden onder de Horsch-zelfrijder uit 1998 voor het sleepslangen oogsten waardering bij klanten van Hoekstra Flowers. De driewieler werkt met relatief dunne 4-duims slangen, hoeft minder hard te trekken en dus minder eigengewicht te hebben. De banden zijn voor driekwart gevuld met water voor ballastering tot totaal 11 ton terwijl de spanning op 1 bar blijft.

'In het voorjaar rijden wij niet met de tank tegen insporen. Die zelfrijder laat geen spoortje achter. Al staat het water op het land', ervaart loonwerker Hoekstra.

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.