Mobiele+telefoon+bedient+bijna+hele+melkveebedrijf
Nieuws
© Frits Huiden

Mobiele telefoon bedient bijna hele melkveebedrijf

Software, sensoren en gps zijn handige hulpmiddelen voor melkveehouders. Daarvan is melkveehouder en cameraleverancier Joram Hofman uit het Friese Lytsewierrum overtuigd. Het bedienen van deuren, verlichting, de compressor en robots tot aan mixers en de dieseltank; alles gaat via de mobiele telefoon.

Hofman melkt negentig koeien. Een tweede tak van zijn bedrijf is Stalzicht. Daarmee verkoopt de ondernemer sinds 2013 camerapakketten in met name de melkveehouderij.

'Het gaat per bedrijf vaak om vier camera's met een setprijs van zo'n 1.300 euro. Twee draaibare camera's voor in de stallen en twee beveiligingscamera's op het erf. Dat is uit te breiden tot zestien camera's in één systeem, die allemaal zijn te zien en op te nemen in één app', licht Hofman toe.

Steeds beter

Behalve dat de camera's steeds scherper, beter en goedkoper worden, constateert de ondernemer ook een duidelijke trend naar beveiligingscamera's met kleur en ledverlichting voor donkere stallen. Ook warmtebeeld komt op.

Ik log in op mijn eigen computer en van daaruit via Teamviewer op de computer van de klant

Joram Hofman, melkveehouder en cameraleverancier

Met lijndetectie kunnen de camera's een digitaal hekwerk creëren. Lijndetectie is een fictieve rode lijn in het camerabeeld. Telkens als een persoon of voertuig die lijn overschrijdt, bijvoorbeeld bij de ingang van het erf, maakt een app een melding en wordt het beeld opgeslagen.

In de stal worden camera's behalve voor afkalven en tochtigheid ook vaker gebruikt voor bewijsvoering naar de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit bij bijvoorbeeld het afleveren van een koe of deze transportwaardig is.

Zelf installeren

Melkveehouders kunnen de camera's van Stalzicht zelf installeren. Hofman schat in waar de camera's moeten hangen en geeft telefonisch en via Whatsapp advies. Via Google Earth en het tekenprogramma Paint maakt hij specifieke plannen en plattegronden waarmee melkveehouders kunnen werken.

Voor de ondersteuning ruimt de ondernemer twee dagen per week in. Alleen als het echt nodig is, rijdt hij naar klanten. 'Veehouders waarderen de toegankelijkheid en eenvoud van deze werkwijze en het feit dat ik zelf boer ben', merkt hij.

Gps op trekkers

Hofman installeerde gps op zijn trekkers voor bijna alle werkzaamheden van maaien, schudden, harken tot oprapen met de opraapwagen. 'Ik zit met een tablet op de trekker. Ik log in op mijn eigen computer en van daaruit via Teamviewer op de computer van de klant, terwijl ik de klant vaak via mijn bluetoothoortje aan de telefoon heb. Dat kan zonder storing en windruis op mijn open trekkers', legt hij uit.

Joram Hofman verleent online en telefonisch support op een open trekker met gps tijdens allerlei veldwerkzaamheden.
Joram Hofman verleent online en telefonisch support op een open trekker met gps tijdens allerlei veldwerkzaamheden. © Frits Huiden

'Intussen stuurt de trekker op gps zijn baantjes langs zonder dat ik daar veel naar hoef te kijken. Behalve als ik het erbij zeg, heeft een klant niet in de gaten dat ik op een open trekker aan het schudden ben, terwijl ik hem van support voorzie', zegt de ondernemer.

Energie

Hofman gaat zich ook richten op automatisering van energieverbruik door op het juiste moment terug te leveren aan het net. Alle techniek test hij eerst op zijn eigen bedrijf. Buiten dat beide stallen vol hangen met camera's, zijn de stallen ook voorzien van elektrische roldeuren en verlichting die hij vanaf een app op zijn telefoon bedient. De daken liggen vol met zonnepanelen en achter de mestsilo draait een kleine windmolen.

Om energie te sparen gaat de ondernemer zijn compressor van de melkrobot uitvoeren met een dubbele buffertank. Zo kan deze bij lage tarieven de tanks op druk pompen in plaats van bij hoge tarieven.

Elektrische mestmixers

Ook komen er elektrische mestmixers, die alleen draaien in de goedkope uren en vanaf windkracht 4. Daarbij houden de stalventilatoren behalve met de temperatuur ook rekening met het geldende tarief. Zelfs de pomp van de dieseltank is te bedienen via dezelfde app.

Via de mobiele telefoon van Joram Hofman zijn de camera's te zien, maar ook zaken als verlichting en deuren te sturen.
Via de mobiele telefoon van Joram Hofman zijn de camera's te zien, maar ook zaken als verlichting en deuren te sturen. © Frits Huiden

Bij een klant installeerde Hofman al eens een elektrisch bediend opsluithek bij de melkrobot. Via een camera is te zien of de opgesloten selectiekoeien zijn gemolken. Vervolgens is het hek met de telefoon weer te openen, zodat de rest van de koeien door de robot kan.


Warmtecamera spaart wild tijdens maaien
In samenwerking met Groenoord introduceerde Joram Hofman een warmtecamera voor op de trekker om wild te spotten tijdens het maaien. Dit project staat in de ijskast. 'De camera moest veel worden bijgesteld, was duur – 6.000 tot 7.000 euro – en ik wil 'm alleen verkopen als iedereen ermee overweg kan', zegt hij. De camera moet hoger hangen en heeft 5 graden temperatuurverschil nodig tussen wild en omgeving. Dat verschil is er niet altijd. Hofman experimenteert nu met een warmtecamera die rattenvangers gebruiken. 'Een keer vooraf wild spotten en daarna maaien kost zo'n 1.500 euro en is net zo effectief', stelt hij.

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.