Loonbedrijf+ontwikkelt+machine+die+mais+bemest+tijdens+onderzaaien
Nieuws
© Willem Paterik

Loonbedrijf ontwikkelt machine die mais bemest tijdens onderzaaien

Een deel van de drijfmest in mais toedienen tijdens de onderzaai. Dit kan met de machine die Loonbedrijf van Geresteijn in het Gelderse Kootwijkerbroek heeft ontwikkeld. Het is de eerste in zijn soort. Doel is dat de mest beter wordt benut door het gewas.

'Voordat de mais de grond in gaat, geven we de helft van de mest. Als de mais op knielengte is, doen we tijdens het onderzaaien van gras een tweede gift', legt Barrie van Geresteijn uit. 'Een machine die tegelijk met het onderzaaien een extra mestgift kan geven bestaat nog niet. Daarom heb ik zelf een injectiesysteem op een bestaande machine voor grasonderzaai gebouwd.'

Met die machine wordt de mest toegediend wanneer de maisplant deze harder nodig heeft. Het loonbedrijf test het systeem op drie proefvelden, waarbij verschillende manieren van bemesten met elkaar worden vergeleken. Zoals de traditionele manier, met 40 kuub runderdrijfmest voor het zaaien, en de helft tijdens de onderzaai. Maar ook bijbemesten met vloeibare meststof en een drijfmestgift van 25 kuub worden vergeleken.

Meting nitraatgehalte

Onder meer de opbrengst wordt in beeld gebracht en de nitraatvoorraad in bodem en grondwater wordt gemeten na het groeiseizoen. 'Aan het einde leggen we de resultaten naast elkaar en kunnen we zien wat het meest verantwoorde en economische resultaat oplevert', vertelt Van Geresteijn.

De proef krijgt een bijdrage van het LTO Noord Innovatiefonds. Volgens medewerker Wilfried Siemes van het innovatiefonds is de proef kansrijk: 'Als deze slaagt, tonen we een duurzame manier aan om een hogere gewasopbrengst van mais te realiseren met maximale mineraalbenutting van het eigen bedrijf. En dit biedt de mogelijkheid kunstmestvervangers in te zetten tijdens de teelt.'

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.