Prosearch+maakt+handzaaimachines+voor+bieten+achterhaald
Nieuws
© John Oud

Prosearch maakt handzaaimachines voor bieten achterhaald

Het handmatig zaaien en uitdunnen van bieten is over enige tijd verleden tijd, verwacht bedrijfsleider Björn Molenaar van Bejo Zaden. Het bedrijf ontwikkelde vorig jaar samen met mechanisatiebedrijf Kramer in het Flevolandse Bant een speciale zaaimachine voor proefvelden, de Prosearch.

Medewerkers van groentezaden+veredelaar Bejo Zaden in het Noord-Hollandse Warmenhuizen dunden deze week een proefveld van 3 hectare met rode, gele, witte en chioggia bieten handmatig uit. De bieten staan er volgens Molenaar naar omstandigheden goed op. 'Door het koude en natte voorjaar komen ze wel later op dan voorgaande jaren.'

Omdat de kiemkracht van de nieuwe kruisingen en inteeltlijnen nog niet bekend is, werd dikker gezaaid dan noodzakelijk. Dit maakt dat er nu uitgedund moet worden. Dat gebeurt nu nog handmatig. 'We doen het met veel handjes, vanmiddag waren twintig mensen aan het uitdunnen. Dan zijn we redelijk vlot klaar en is het geen heel lange klus voor de mensen', stelt Molenaar.

Het zaaien ging ook met de hand. 'Dat doen we met Thilot-handzaaimachinetjes van dertig jaar oud. Die staan al in musea. Maar voor ons zijn ze ideaal: we kunnen ze makkelijk schoonmaken', geeft de Bejo-bedrijfsleider aan.

Veelbelovend prototype

Maar het gaat volgens Molenaar niet lang meer duren tot het handmatig zaaien en uitdunnen tot het verleden behoort. In 2022 ontwikkelde Bejo Zaden samen met mechanisatiebedrijf Kramer de Prosearch. Een prototype van deze zaaimachine ziet er volgens de Bejo-directeur veelbelovend uit. 'We hebben er al wat bieten mee gezaaid. Maar de machine moet heel betrouwbaar zijn. Ook het laatste zaadje moet worden gezaaid en daarna worden afgezogen. We moeten voorkomen dat we twee soorten vermengen.'

De bieten worden half juli gerooid. Een deel van de nieuwe kruisingen, ouderlijnen en inteelten gaan in de herfst de kas in voor zaadteelt. De rest wordt ondergefreesd.

'Het is goede organische stof voor de bodem. Daarna woelen we het perceel los en zaaien we een geschikte groenbemester in', legt Molenaar uit. 'We hebben eerder wel eens overwogen aan de voedselbank te leveren. Maar van elk ras moeten we een apart MRL residu-monster aanvragen en daarbij als bedrijf Global-Gap gecertificeerd zijn. We hebben ruim 100 hectare proefvelden en tienduizenden soorten groenten en rassen. Het is onhaalbaar om voor alle soorten een monster aan te vragen.'

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.