Odd%2EBot+zet+stap+naar+productie+veldrobot+met+Weaders
Nieuws
© Frits Huiden

Odd.Bot zet stap naar productie veldrobot met Weaders

Autmatiseerder Odd.Bot zet de stap naar productie van veldrobots. Het bedrijf vermarkte tot nu toe de Weader-onkruidgrijpers in samenwerking met andere partijen. Door deze grijpers die onkruid tussen de rijen pakken in een eigen robot te zetten, verwacht Odd.Bot een groei van de afzet.

Technologiebedrijf Odd.Bot uit Lelystad werkt al jaren aan de ontwikkeling van een veldrobot voor het wieden van onkruid. De focus lag altijd op de Weader-unit, een grijper die kleine onkruiden uit de teeltruggen van sla en wortelen weet te pakken. Ondertussen is de toepassing ook gegroeid naar onkruidbestrijding op bedden.

Kunstmatige intelligentie herkent onkruid

De kracht van de Weader-unit zit in de camera, kunstmatige intelligentie-techniek en dataverwerking om onkruiden te herkennen en te onderscheiden van het gewas. Elke Weader met Delta-arm heeft een eigen computer en staat in permanent contact met Lelystad of de vestiging van Odd.Bot in Rotterdam. Daar worden de beelden geanalyseerd en updates doorgevoerd voor het verbeteren van de onkruidherkenning.

Inmiddels is Odd.Bot, met 10 fte aan werknemers, een volgende fase ingegaan. Dat blijkt ook uit de aanstelling van COO Hein Buisman. De belangrijkste taak van de voormalig eigenaar van boomgaardspuitfabrikant KWH Holland is om de robot productierijp te maken. Daarvoor moet alles modulair in elkaar steken en eenvoudig te assembleren zijn.

Basis voor de Weader-unit is een camera die op basis van AI de onkruiden herkent.
Basis voor de Weader-unit is een camera die op basis van AI de onkruiden herkent. © Frits Huiden

We willen graag samenwerken, maar dat stuit in de praktijk toch vaak op problemen

Hein Buisman COO Odd.Bot

‘De Weader-units zijn de basis’, vertelt Buisman. ‘Deze zijn los te koop. Je kunt ze op een veldrobot zetten, maar bij wijze van spreken ook meerdere op een balk achter een trekker monteren voor een flinke werkbreedte.’

Odd.Bot zocht vooral samenwerking met andere robotbouwers om hun Weader-unit in de carrier – het rijdende deel van de robot met navigatie en aandrijving – te bouwen. Inmiddels is er het inzicht dat een eigen carrier toch beter werkt op het vlak van ontwikkeling en verkoop.

Problemen bij samenwerken

‘We willen met iedereen samenwerken, maar niet alles is te synchroniseren en open source, dus loop je tegen problemen aan. Daarbij wil een klant liever één aanspreekpunt en bij problemen niet afwachten of het aan de carrier ligt of onze techniek’, zegt Buisman.

Resultaat van de ontwikkeling van een eigen carrier is de Odd.Bot Maverick. Deze rijdt op vier wielen, waarvan de achterste zijn aangedreven en de voorste zwenken. ‘Hierdoor is er scherper te sturen en te corrigeren dan wanneer er voorwielaandrijving of vierwielaandrijving zou zijn.’ Op een drijfnat veld in het Flevolandse Biddinghuizen met biologisch geteelde wortelen, blijkt dit inderdaad het geval.

De carrier navigeert niet met gps maar alleen met cameratechniek gericht op de ruggenteelt. Op de kop-akker is er enkele meters zonder gewas nodig, zodat de robot weet dat het tijd is om te keren. De Maverick kan zo automatisch 180 graden draaien op de kopakker en de weg naar de aangrenzende werkgang maken.

Ook in beddenteelt

De Maverick kan ook in beddenteelt aan de slag in bijvoorbeeld uien. In deze teelt is er door de gewasgroei een langer tijdsbestek dan in wortelen en slateelt, van zes tot acht weken dat onkruid mechanisch kan worden bestreden. ‘We bouwen nu een standaard carrier voor bedden van 1,5 tot 2,2 meter breed. We werken nog aan een carrier van 3,10 meter spoorbreedte.’

De Odd.Bot heeft achter twee aandrijfwielen en voor zwenkwielen voor de besturing. Dat geeft de grootste wendbaarheid.
De Odd.Bot heeft achter twee aandrijfwielen en voor zwenkwielen voor de besturing. Dat geeft de grootste wendbaarheid. © Frits Huiden

Elke Weader-unit heeft een werkbreedte van 20 centimeter om de plantrij onkruidvrij te houden. ‘Ruggen zijn natuurlijk breder, maar daar kan een schoffel of een ander mechanisch werktuig goed bij en groeit ook geen gewas. De Odd.Bot is echt bedoeld voor het nauwkeurige werk tussen het gewas. Door de grippers in verstek naast elkaar te plaatsen is er een volledig teeltbed te verwerken.’

Testen in de praktijk

Odd.Bot test nu vier robots als 0-serie in de praktijk. Door samenwerking met partijen als Rabobank, Microsoft en de stad Rotterdam wist Odd.Bot snel te groeien. Onlangs is het bedrijf ook een samenwerking aangegaan met supermarkt Lidl en heeft het een investering van 2,6 miljoen euro opgehaald vanuit Europa. 1,6 miljoen euro daarvan is een gift en de andere 1 miljoen euro is bedoeld om samen te werken met een nieuwe investeerder die nu wordt gezocht.

‘Een basisuitvoering Maverick met twee Weader-units en carrier kost rond de 93.000 euro.’ De nu verkochte systemen gaan komende winter in productie. ‘We gaan ze vervolgens in het voorjaar van 2025 uit leveren’, stelt Buisman.

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.