Duport+maakt+kleinere+en+betaalbaardere+spaakwielbemester
Nieuws
© Frits Huiden

Duport maakt kleinere en betaalbaardere spaakwielbemester

Fabrikant Duport heeft nu een boerenversie gebouwd van de spaakwielbemester die lichter, eenvoudiger en iets goedkoper is. Zelf vloeibare meststoffen uitrijden komt daarmee binnen bereik.

Duport introduceerde op de Agritechnica mechanisatiebeurs in het Duitse Hannover in november een instapmodel van de Liquiliser-spaakwielbemester, de PTW 3000 Farmerline. De fabrikant uit Dedemsvaart van bemesters en importeur van onder andere Pottinger bouwt al sinds 2005 de Liquiliser spaakwielbemesters.

Vooral loonwerkers kopen de deze machines voor het uitrijden van vloeibare kunstmest. Er zijn wereldwijd maar enkele fabrikanten op de markt. Duport geldt daarbij als een van de grootste spelers en bouwt tientallen machines per jaar. Deze vinden vooral hun weg in West-Europa.

Duport ziet de interesse bij boeren groeien om zelf de meststoffen uit te rijden. Dat komt door de wetgeving rond renure en opkomst van hoogwaardige vloeibare meststoffen via mest behandelingsinstallaties als de JOZ Gazoo en Lely Sphere. Voor de Duitse markt geldt dat daar vaker een vacuümverdamper bij een biogasinstallatie wordt gezet om digistaat te verwerken.

Wetgeving rond renure maakt bemester voor boeren interessant

Duport komt met een 'boeren' spaakwielbemester.
Duport komt met een 'boeren' spaakwielbemester. © Frits Huiden

Nederlandse veehouders en akkerbouwers hebben belangstelling, maar zeker ook buitenlandse bedrijven met bijvoorbeeld 500 tot 600 hectare graan. Een grote Profiline Liquiliser spaakwielbemester met 6.000 liter tank, 9 meter bemesterbalk, pompsysteem en isobus-bediening is met zo’n 150.000 tot 170.000 euro voor deze ondernemers prijzig. Zeker als de prijs oploopt tot boven de 2 ton met bijvoorbeeld bemesters tot 15 meter breed.

3.000 liter tank

Duport speelt op de vraag van deze ondernemer in door een kleiner model met een eenvoudiger opzet. Met de 3.000 liter tank is de investering bij eveneens een 9 meter brede bemester te beperken tot tussen de 120.000 en 130.000 euro.

Dat is nog steeds een flink bedrag. ‘Maar wie vasthoudt aan dure kunstmest heeft een goede strooier nodig die zomaar 40.000 tot 50.000 euro kost. En dan benut je nog niet de voordelen van precisiebemesten en circulair werken op je bedrijf’, beredeneert verkoopleider Wilco Elkink, van Duport.

Voor die lagere investering in de PTW3000 hoeft de gebruiker niet veel te missen, blijkt uit een demo op een melkveebedrijf bij Dedemsvaart. De PTW3000 Farmline is immers een doorontwikkeling op de bestaande grote bemester.

Opvallend is de polyester tank die nu grijs in plaats van wit is om uv-licht geen kans te geven vloeistoffen te beïnvloeden. De tank is nog steeds groot genoeg om flinke oppervlaktes te bemesten. Bij een gemiddelde gift van 300 tot 400 liter vloeibare kunstmest per hectare gaat het om 8 tot 10 hectare met een volle tank.

De tank van 3000 liter is grijs om te voorkomen dan UV-licht effect op de inhoud heeft.
De tank van 3000 liter is grijs om te voorkomen dan UV-licht effect op de inhoud heeft. © Frits Huiden

De boom met spaakwielen (Cultan Injector) heeft met 6, 8 of 9 meter breedte ook capaciteit genoeg. Bredere bemesters kunnen er niet gemonteerd worden aan de PTW3000 door het lichtere frame.

Minder zwaar

Voordeel is dat de machine met 4.090 kilo bijna 1,5 ton lichter is dan een 6.000 liter model met gelijke bemesterbalk. Tegelijk zijn de grote 850/50R30.5 banden gebleven, zodat de bodem zoveel mogelijk wordt ontzien. Veel gewicht wordt bespaard door een eenvoudigere ophanging van de spaakwielen met torsieveren.

De machine kreeg bovendien een laag zwaartepunt. Duport maakte de machine wendbaarder voor bemesten van incourant gevormde percelen. Een trekker van 100 pk kan de machine dan ook prima hanteren en er is maar 1 EW en DW ventiel en een drukloze retour nodig voor de hydraulische bediening.

In plaats van 5 tot 9 secties om te schakelen via isobus en eventueel gps en taakkaarten, zijn dat er nu drie. Deze worden via een eenvoudige elektrische schakeling handmatig bediend. Prima voor de veehouder of akkerbouwer die zelf zijn meststoffen uitrijdt.

De PTO-aangedreven pomp op de dissel dient zowel voor het vullen als uitrijden van de mestvloeistof. Ondanks het doel om een budgetversie te creëren is er niet bespaard op kwaliteit en makkelijk onderhoud, getuige het gebruik van degelijke componenten als ADR-assen, elektrische sectiekleppen van Arag en een automatische vetsmering.

De PTO-aangedreven pomp op de dissel zorgt zowel voor het vullen als het uitrijden.
De PTO-aangedreven pomp op de dissel zorgt zowel voor het vullen als het uitrijden. © Frits Huiden

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.