Steeds+meer+gps%2Dopbouwsets+voor+redelijke+prijs+verkrijgbaar
Nieuws
© Frits Huiden

Steeds meer gps-opbouwsets voor redelijke prijs verkrijgbaar

De markt van gps-opbouwsets met een redelijke prijs groeit. Sinds een aantal jaren zijn er verschillende systemen vanaf 5.000 tot 6.000 euro verkrijgbaar. Die worden via de post geleverd in een doos en zijn gemakkelijk zelf te installeren.

Zo zijn er gps-opbouwsets van het Chinese FJ Dynamics, Field Bee en CHC Nav. Eerstgenoemde heeft ook een zustermerk in het in 2019 overgenomen Zweedse Sveaverken Svea Agri.

Deze fabrikant heeft een breed pakket aan landbouwtechnologie zoals mestschuiven en -pompen, voervijzels, koeborstels, halsbandtransponders en schrobmachines. In Nederland worden vooral een voeraanschuifrobot en de F100 Autosteer gps-stuurautomaat van Sveaverken worden verkocht.

Importeur in Nederland

Sinds het najaar van 2022 importeert Willem van den Broek uit het Brabantse Handel gps-stuurautomaten van Sveaverken. In anderhalf jaar leverde hij al ruim vijftig systemen door heel Nederland. Wereldwijd verkocht Sveaverken al duizenden systemen, bestaande uit een opbouwstuurwiel van 41 centimeter met 12V/24 Volt elektromotor, een monitor, een stuurhoeksensor op de vooras en een gps-bol van 16 centimeter doorsnede.

Veel veehouders beginnen met het systeem om te strooien of te bemesten, maar gebruiken het uiteindelijk bijna overal voor

Willem van den Broek, importeur van gps-stuurautomaten van Sveaverken in Handel

Hooguit voor instellingen is er via WhatsApp of telefoon ondersteuning nodig. Van den Broek heeft alle onderdelen op voorraad, maar kan ook snel schakelen met de vestiging van Sveaverken in Turkije.

'Het meest lastige bij installatie is vaak om het oude stuurwiel van de conische stomp te krijgen. Daarvoor heb je meestal een poulietrekker nodig', zegt van den Broek. De rest van de componenten is redelijk vlot te monteren, weet de importeur die slechts 10 tot 20 procent van de systemen installeert. De rest doen klanten zelf of een van de dealers. Door de stuurmotor komt het stuurwiel tot 5 centimeter hoger te staan.

Akkerbouwers en veehouders

Het systeem is geschikt voor akkerbouwers en veehouders. Van den Broek: 'Veel veehouders beginnen met het systeem om te strooien of te bemesten, maar gebruiken het uiteindelijk bijna overal voor. Logisch, want je zult verbaasd zijn hoeveel je overlapt met bijvoorbeeld een hark of een maaier. Dat is met zo'n gps-systeem verleden tijd.'

Er is keuze uit een basisversie van 5.000 euro exclusief btw en een Isobus-versie van 6.000 exclusief btw. Met de Isobus-versie is naar wens een werktuig aan te sturen. Recht rijden gaat via satellieten van alle beschikbare systemen – Glonass, Gallileo, Beidoe, gps – tot 10 centimeter nauwkeurig. Samen met een basisstation of een abonnement op RTKned met simkaart stuurt het systeem op RTK tot op 2 centimeter nauwkeurig. De minimale snelheid is 500 meter per uur, ook achteruit. Langzamer rijden wordt getest.

Met het RTK-gps-signaal rijdt de stuurautomaat tot 2 centimeter nauwkeurig.
Met het RTK-gps-signaal rijdt de stuurautomaat tot 2 centimeter nauwkeurig. © Frits Huiden

Op de 10.1 inch-terminal zijn snel alle basisinstellingen te maken voor de gebruikte werktuigen, zoals naam, werkbreedte, afstand en offset tot gps-bol en overlap. Van den Broek maakte zelf de Nederlandse vertaling van de goed te doorgronden menustructuur en handleiding.

Verder zijn er de standaard rijstrategieën als een rechte AB-lijn, contouren, pivot of diagonaal over het veld rijden. Met de luxeversie is het ook mogelijk om te keren op de kopakker via een U-bocht links of rechts of door voor- en achteruit te steken. De gps-set is niet te bedienen via de Isobus-terminal van de trekker, maar werkt standalone.

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.