Groningse+akkerbouwers+houden+uien+schoon+met+spotsprayer
Nieuws
© Koos van der Spek

Groningse akkerbouwers houden uien schoon met spotsprayer

Akkerbouwer Gerben Begeman uit het Groningse Nieuwe Pekela gebruikt dit jaar voor het tweede seizoen de Ecorobotix ARA-spotsprayer. Dat doet hij samen met zijn overbuurman. Met deze cameragestuurde spuitmachine gaan ze onkruid in uien en suikerbieten te lijf.

De spotsprayer is veel voordeliger als je deze deelt met anderen, stelt Begeman. Voor zijn eigen bedrijf zet hij de machine in op een areaal van 70 hectare. Bij de overbuurman gaat het om 60 hectare en daarnaast doet hij er wat loonwerk bij.

'We gebruiken de spotsprayer in uien en suikerbieten. Ook op onze eigen cichoreipercelen zijn we ermee aan het experimenteren. Maar voor dat gewas werkt het algoritme nog niet feilloos', constateert de akkerbouwer. 'Cichorei heeft de camera nog niet zo vaak onder de lens gehad, dus dat kan de machine minder goed onderscheiden van onkruid.'


Donderdag ging Begeman voor de tweede keer dit voorjaar met de spotsprayer door het uienperceel van een klant in de buurt. De tankmix bestond uit de herbiciden Lentagran, Basagran en Starane Top. 'Dat werkt alleen tegen de breedbladige onkruiden. Grasachtigen blijven staan', zegt de ondernemer.

Volgens Begeman is het nog niet mogelijk om alle uien- en bietenpercelen schoon te houden met de spotsprayer. 'In het voorjaar spuit je eerst de bodemherbiciden met een conventionele veldspuit, dus die blijf je ook gewoon nodig hebben. Maar onze ervaringen met de spotsprayer zijn goed.'

Plaatsspecifieke bestrijding

De akkerbouwer ziet vooral een groot voordeel in de plaatsspecifieke bestrijding, waardoor het hoofdgewas niet wordt geraakt en het daardoor geen groeiremmend effect heeft. 'Gewasbeschermingsmiddelen besparen scheelt centen, maar uien ongeremd laten doorgroeien bespaart euro's', is zijn overtuiging. Wat hij concreet bespaart aan gewasbeschermingsmiddelen en euro's, durft hij niet te zeggen.

Akkerbouwer Gerben Begeman in Nieuwe Pekela ziet grote voordelen van plaatsspecifieke onkruidbestrijding.
Akkerbouwer Gerben Begeman in Nieuwe Pekela ziet grote voordelen van plaatsspecifieke onkruidbestrijding. © Koos van der Spek

Als het werk met de spotsprayer binnenkort klaar is, hoeft de ondernemer, als het goed is, weinig meer aan onkruidbestrijding te doen. 'We gaan in ieder geval niet schoffelen. Dan verstoren we de bodemherbiciden. Daarnaast creëer je dan als het ware een zaaibed voor nieuw onkruid', zegt hij.

Overigens zegt de Groningse teler dat hij van geluk mag spreken dat hij de dans is ontsprongen wat betreft de nattigheid dit voorjaar. 'Wij zijn er goed van afgekomen. Een paar kilometer verderop zijn er percelen waar aardappelen zijn verzopen. Hier is het allemaal mooi op tijd gelukt met het voorjaarswerk. Zo zaten de uien waar ik donderdag met de spotsprayer doorging, op 8 april mooi op tijd in de grond', zegt Begeman opgelucht.

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.