Nieuwe+sensor+kijkt+beter+en+verder+vooruit
© jan anninga

Nieuwe sensor kijkt beter en verder vooruit

Akkerbouwer Jan Reinier de Jong in Odoorn heeft deze week OptRx gewassensoren op de veldspuit gekregen.

Het gaat om sensoren van de laatste generatie die gedurende een langere periode het gewas betrouwbaarder kunnen monitoren.

De OptRx sensoren meten met de indexen NDVI en NDRE. De eerste is vooral geschikt voor een vroeg gewasstadium, de tweede voor een later gewasstadium.

Groeikracht gewas

De gemeten waarde zegt niet hoeveel biomassa er is aangemaakt, maar wel iets over de groeikracht en gezondheid in alle fasen van de groei.

‘Deze sensoren zijn beter in staat om gedurende het hele groeiseizoen de actuele conditie en het groeipotentieel van het gewas te meten. Verschillen zijn eerder zichtbaar, waardoor eerder is bij te sturen’, legt Geert-Jan Giesberts van Nagel in Andelst uit.

Veldleeuwerik

De OptRx sensoren bestaan al ongeveer een jaar. Enkele voorlopers hebben er al enige tijd mee gewerkt. De laatste weken zijn daar zo'n tien akkerbouwers bijgekomen, onder wie De Jong.

Nagel heeft gekozen voor akkerbouwers die via studiegroepen hun ervaringen kunnen uitdragen. Donderdag waren er leden van Stichting Veldleeuwerik bij De Jong op bezoek.

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.