Robot werkt op millimeter nauwkeurig langs gewas

Op de campus van Pixelfarming Robotics in het Brabantse Almkerk wordt de Robot One getest op een perceel veldbonen. De uitvinders hopen dat dit apparaat de traditionele manier van landbouw zal veranderen.

Kees Westein is één van de personen achter de robot en zegt dat de robot zeer precies te werk gaat. 'Wat hij goed kan, is autonoom op zonne-energie door het veld heen rijden, waarbij hij op minder dan een centimeter nauwkeurig langs de planten rijdt. Momenteel werkt de Robot One met vijf toolkoppen, maar straks heeft hij tien toolkoppen en die kunnen we tot op millimeter niveau bij de plant brengen.'

Om de robot door te ontwikkelen en meer praktijkkennis op te doen, is Westein op zoek naar telers die de robot in willen zetten om te zien tegen welke problemen zij in de praktijk aan lopen. De uitvinders verwachten niet alleen dat robot de trekker en handwerk kan vervangen, maar ook dat teelt in de toekomst mogelijk op een andere manier zal gebeuren.

'Schoffelen is maar één van de bewerkingen die interessant kan zijn. Wellicht en dat ontdekken wij ook hier op de campus, ga je toe naar onkruid gedogen of misschien zelfs wel laten staan, omdat gewassen dan beter groeien. In de traditionele vorm van landbouw is dat ondenkbaar, want dan kun je het niet schoonhouden. Maar met de robots kan je heel specifiek onkruid laten staan of bij bepaalde planten weghalen.'

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.