Experts+gaan+werken+aan+volledig+autonoom+gecontroleerde+kas
Nieuws
© Wageningen University en Research

Experts gaan werken aan volledig autonoom gecontroleerde kas

Wageningen University & Research (WUR) en technologiebedrijf Tencent kondigen de derde editie van de International Autonomous Greenhouse Challenge aan. Verschillende experts gaan met kunstmatige intelligentie sla telen op afstand. Het doel is een volledig geautomatiseerde en autonoom gecontroleerde kas, zonder tussenkomst van de mens.

WUR en Tencent willen de wereld van kunstmatige intelligentie en die van voedselproductie verbinden. Autonome kassen en digitale landbouw op afstand leveren een bijdrage aan het vergroten van voedselveiligheid, rijkere voeding en een hoger productievolume. Daarbij moet het gebruik van hulpmiddelen als water en energie worden ingedamd.

De eerste twee edities vonden plaats tussen 2018 en 2020 bij WUR-businessunit Glastuinbouw in Bleiswijk. De proef was toen gericht op komkommers en cherrytomaten. Hier waren nog mensen betrokken bij de besluitvorming. In de derde challenge zetten WUR en Tencent in op volledig geautomatiseerde aansturing, zonder menselijke tussenkomst.

Automatisch aangestuurde productie

De derde editie bestaat uit verschillende onderdelen en begint met een open Online Challenge. Hierin worden de vaardigheden van de deelnemers getest en komen kennis over 'machine learning' en beeldverwerking aan bod. Het tweede onderdeel is een hackathon. Tijdens een 24-uurswedstrijd worden de vijf beste teams geselecteerd. Zij gaan het in de Greenhouse Challenge van 2022 tegen elkaar opnemen in een automatisch aangestuurde productie van sla op water in een kas.

De inschrijving voor de Online Challenge wordt geopend in april 2021. Die voor de hackathon en Greenhouse Challenge opent in juli 2021. De challenge is bedoeld voor experts op het gebied van kunstmatige intelligentie, sensortechnologie, gewasfysiologie en tuinbouwproductie.

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.