Cema%3A+%27Landbouwtechniek+voor+voedsel%2C+natuur+en+biodiversiteit%27
Nieuws
© Arie Meijer

Cema: 'Landbouwtechniek voor voedsel, natuur en biodiversiteit'

Geavanceerde landbouwmachines en -oplossingen markeren de weg naar een duurzame landbouw in Europa. Dat is het oordeel van de Europese brancheorganisatie Cema.

De Cema-top besprak woensdag hoe de Europese Unie (EU) kan bijdragen aan de acceptatie van landbouwtechnologie. Maar ook een meer digitale en groenere landbouw kan bewerkstelligen voor producenten van alle sectoren en maten. Investeringen in technologie en innovatie komen naar voren als de duidelijke win-win-oplossing om de overgang naar een duurzamere landbouw in Europa te leiden.

Digitale landbouwtools, moderne landbouwmachines, managementsystemen voor bedrijfsgegevens en robotoplossingen zullen de drijvende krachten zijn die de Europese landbouw in staat stellen de dubbele uitdaging aan te gaan. Het produceren van voldoende kwaliteitsvoedsel en tegelijkertijd de natuur beschermen en de biodiversiteit vrijwaren.

Transitie ondersteunen

Om innovatie te ontketenen en op weg te gaan naar een digitale transformatie van de agrovoedingssector, zijn echter meer inspanningen op EU-niveau nodig. Een sterk gemeenschappelijk landbouwbeleid, haalbare duurzame doelstellingen en een grote inzet van technologie werden door de Cema uitgekozen als voorwaarden om deze transitie te ondersteunen.

'Met de zeer ambitieuze doelstellingen van de Green Deal in een nog niet zo verre tijdshorizon, valt het ondersteunen van boeren bij het toepassen van precisie- en digitale landbouwtechnologieƫn op als een topprioriteit voor de landbouwsector als geheel en de samenleving als geheel. Het EU-beleid moet rekening houden met de huidige realiteit van de agrovoedingssector om passende maatregelen en op maat gemaakte ondersteuningsinitiatieven te bedenken om duurzamere praktijken te bevorderen', zegt Cema-voorzitter Thierry Krier.

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.