Poultry Innovation Lab test mestschuifel

Het Poultry Innovation Lab in het Gelderse Barneveld test sinds eind april een mestschuifel Die haalt dagelijks droge mest weg onder een dikke laag grove houtsnippers. De grootste bron van fijnstof uit pluimveestallen verdwijnt hiermee.

Het belangrijkste doel van de mestschuifel is het scheiden en afvoeren van pluimveemest en tegelijk de kippen een geschikt alternatief strooisel aanbieden. De natte mest van de hennen droogt tussen de grove beukensnippers mooi op, valt snel uiteen en zakt naar beneden door het gescharrel van de hennen.

Vijf keer per dag gaat de mestschuifel enige keren heen en weer onder de houtsnippers langs en verzamelt daarmee alle droge en fijne mestdeeltjes. 'Dagelijks 500 tot 1.000 gram mest, terwijl het maar een proefopstelling van 4,5 vierkante meter is', zegt onderzoeker Bram Bos van Wageningen Livestock Research. 'Het werkt prima', vult ontwikkelaar en technicus Bastiaan Vroegindeweij van Livestock Robotics aan. 'De houtsnippers blijven schoon. Daar kunnen we de hele ronde mee toe.'

Reductie

Door het dagelijks verwijderen, krijgen mestdeeltjes geen kans als stof in de lucht te komen. 'Ik verwacht minimaal 50 procent stofreductie en minder ammoniakuitstoot', zegt Bos. De onderzoekers willen de mestschuifel testen op een praktijkbedrijf om de emissies vast te stellen.

De hennen in de stal van het Poultry Innovation Lab storen zich totaal niet aan de mestschuifel. 'Dat levert dus geen enkel probleem op', constateert Bos.

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.