Pilotproject+%27Slimme+varkensketen%27+zoekt+deelnemers
Nieuws
© Johan Wissink

Pilotproject 'Slimme varkensketen' zoekt deelnemers

Voor het pilotproject 'Slimme varkensketen' worden vijftig varkenshouders gezocht. Dit project richt zich op een varkensketen waarin slim wordt omgegaan met data en gestuurd op de gezondheid en groei van het individuele dier.

Varkenshouders die de diergezondheid gedetailleerd in kaart willen brengen, monitoren en optimaliseren via sensoren kunnen zich aanmelden voor het pilotproject 'Slimme varkensketen'. De data van de vijftig deelnemende varkenshouders worden gekoppeld aan gezondheidsdata uit de slachterij om de keten als geheel te verbeteren.

Het pilotproject 'Slimme varkensketen' richt zich op het verhogen van de diergezondheid en het dierenwelzijn. Projectleider Angela van der Sanden van Connecting Agri & Food noemt het werken aan een keten waarin via data wordt gestuurd op verbeterde leefomstandigheden, groei en gezondheid van het individuele varken. Daarbij worden gegevens van verschillende databronnen gecombineerd.

Nieuwe kansen

'Wanneer we data van dieren tussen ketenschakels uitwisselen, leidt dit tot meer handelingsperspectief, transparantie en kan er meer vraaggestuurd worden gewerkt door alle ketenpartijen. Dat geeft nieuwe kansen in het verdienmodel, ook dat van de varkenshouder', stelt Van der Sanden.

Volgens de projectleider komen ze steeds een stap verder met vernieuwde inzichten in wat de beste leefomstandigheden zijn voor varkens in de stal. Ook wordt inzichtelijk wat belangrijk is voor andere ketenschakels. Varkenshouder krijgen praktische handvatten om hun bedrijfsvoering bij te sturen op basis van overzichtelijk weergegeven data. 'De varkenshouders moeten er makkelijk en efficiƫnt mee kunnen werken.'

In het pilotproject 'Slimme varkensketen' werkt Connecting Agri & Food samen met Vion Food Group en Good Farming Star. Het pilotproject is ontstaan binnen netwerk AgriFoodInnovation.

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.