Britse+suikerfabriek+gaat+genbewerking+bij+bieten+onderzoeken
Nieuws
© Han Reindsen

Britse suikerfabriek gaat genbewerking bij bieten onderzoeken

British Sugar heeft toestemming gekregen van de Britse minister van Milieu, Voedsel en Plattelandszaken om onderzoek te doen naar genbewerking bij suikerbieten. De suikerfabrikant wil de planten hiermee beter beschermen tegen ziekten.

De regering gaat in eerste instantie de lasten verlichten die verband houden met het onderzoeks- en ontwikkelingswerk bij genbewerking van planten. Daarna zijn er plannen om de wettelijke definities van genbewerkte organismen te wijzigen om de gewassen op de markt te kunnen brengen.

Bij suikerbieten kan genbewerkingstechniek de industrie helpen het gewas beter bestand te maken tegen ziekten, zoals vergelingsziekte. Dit is belangrijk omdat het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen zo wordt verminderd. Dit zal Britse boeren helpen bij te dragen aan de behoeften op het gebied van voedselzekerheid, evenals aan nationale en wereldwijde duurzaamheidsdoelstellingen.

Bietenoogst beschermen

'De aankondiging is uitstekend nieuws voor de Britse bietsuikerindustrie', zegt Peter Watson, agrarisch directeur van British Sugar. 'We kijken ernaar uit om de volgende stappen te overwegen in de voortgang van onze plannen om genbewerking te gebruiken als een van onze instrumenten om de suikerbietenoogst in Europa te beschermen.'

Genbewerking verwijst naar technieken die kunnen worden gebruikt om een geselecteerde, zeer specifieke reeks binnen het genoom van een gewas te veranderen. Het zou het mogelijk maken bestaande natuurlijke genveranderingen die worden waargenomen in gewassen te bespoedigen met moderne technieken. Bij gene-editing worden geen nieuwe genen van andere soorten geïntroduceerd, zoals bij genetische modificatie wel het geval is.

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.