Nieuwe+veldrobot+van+Na%C3%AFo+Technologies+is+onderweg
Nieuws
© Naïo

Nieuwe veldrobot van Naïo Technologies is onderweg

Naïo Technologies wil zijn nieuwe veldrobot, Robot as a Service (Raas), in januari 2022 beschikbaar maken op de internationale landbouwroboticamarkt. De robot werkt volledig autonoom met RTK-gps-geleiding.

De nieuwe veldrobot heeft Naïo dit jaar in Amerika getest. Door de lagere kosten van de Raas is deze sneller winstgevend, meld het bedrijf. Naast landbouwrobots zorgt Naïo ook voor veel andere technieken, zoals het in kaart brengen, transporteren, beheren en monitoren van robots op de boerderij.

De Raas doet het goed in Amerika en Naïo wil het begin volgend jaar op de markt te brengen. De lancering van de robot staat gepland voor januari 2022. In eerste instantie richt Naïo zich op de groeiende vraag in de Verenigde Staten en daarna kijkt het bedrijf naar de andere landen.

RTK-gps

Naïo is al bijna tien jaar bezig met veldrobots die met RTK-gps-geleiding volledig autonoom werken. Ze zijn in te zetten voor zaaien, schoffelen en onkruid wieden in de rij en tussen rijen. Ook kunnen ze helpen bij oogsten en transporteren. Bij veel gewassen zijn de robots inzetbaar, zoals bij knoflook, uien, wortelen, sla, spinazie, selderij, paprika, kool, pompoen, snijbloemen en kruiden.

Na te zijn ontwikkeld in Frankrijk kwam al snel vraag naar de robots uit Duitsland, België, Denemarken, Nederland, Polen, Tsjechië, Zweden, Canada, de Verenigde Staten en Nieuw-Zeeland. Van de compacte veldrobot Naïo Oz zijn er nu wereldwijd zo'n 150 actief die ongeveer 300 hectare bewerken.

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.