Amerikaanse+satellietdatafirma+Planet+neemt+VanderSat+over
Nieuws
© Han Reindsen

Amerikaanse satellietdatafirma Planet neemt VanderSat over

De Amerikaanse satellietdatafirma Planet neemt het Haarlemse bedrijf VanderSat over. VanderSat is leverancier van satellietobservatiedata voor onder meer de landbouw.

VanderSat is in 2015 opgericht en levert geavanceerde data en analyses over de aarde, gebaseerd op Nasa-, ESA- en Jaxa-satellietgegevens. De producten van Vandersat zijn bedoeld voor onder meer de landbouw en verzekeringsmaatschappijen, zodat zij betere metingen en inzichten verkrijgen over de beschikbaarheid van water, biomassa en temperatuur.

'Onze diensten bieden onze klanten essentiƫle inzichten in de toestand van de aardbodem en gewassen, ongeacht de veranderende bewolking en atmosferische omstandigheden', zegt CEO Thijs van Leeuwen van VanderSat. Met behulp van deze inzichten kan de landbouwsector wereldwijd verduurzamen. Zo kunnen boeren de kwaliteit van hun gewassen verhogen, kunnen waterleidingbedrijven hun waterbeheer optimaliseren en kunnen verzekeringsmaatschappijen hun klimaatrisicobeheer verbeteren.

Missie

De overname door Planet betekent voor Van Leeuwen een versnelling van de groei van zijn bedrijf en draagt bij aan zijn missie om met zijn satelliettechnologie in de komende jaren 1 miljard hectare aan grond te kunnen bestrijken. Medio vorig jaar werden de data wereldwijd al gebruikt voor meer dan 100 miljoen hectare landbouwgrond.

'Door ons aan te sluiten bij Planet zullen onze missie en impact aanzienlijk worden versneld en samen streven we ernaar om dat doel in 2022 te bereiken', verwacht Van Leeuwen.

Planet neemt VanderSat over voor ongeveer 28 miljoen dollar, ruim 25,7 miljoen euro. Dat bedrag is opgebouwd uit 18 miljoen dollar in aandelen van Planet en 10 miljoen dollar in contanten. Het bedrijf is 2010 opgericht door oud-medewerkers van Nasa en VanderSat is de vierde overname in het bestaan. Planet benadrukt dat het hen bij de overname van VanderSat vooral te doen is om de van de technologieƫn en producten voor het verzamelen en verwerken van landbouwgegevens.

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.