Na%C3%AFo%2Dveldrobots+gaan+volledig+autonoom+aan+de+slag
Nieuws
© Naïo

Naïo-veldrobots gaan volledig autonoom aan de slag

De veldrobots Oz, Dino en Ted van Naïo Technologies mogen vanaf het voorjaar van 2022 zonder menselijk toezicht op het veld aan het werk gaan.

Naïo is een Franse producent van landbouwrobotica en bestaat tien jaar. Als eerste bedrijf ter wereld zet Naïo zijn grootschalige landbouwrobots vanaf volgend jaar volledig autonoom aan het werk.

Na de kleine landbouwassistent Oz in 2015 te hebben gecertificeerd, is het nu de beurt aan Dino voor grootschalige groentevelden en Ted voor de wijnbouwsector, om in volledige autonomie te kunnen werken zonder menselijk toezicht.

Echte autonomie

'Echte autonomie, zoals gevraagd door onze klanten, betekent dat we de robot alleen kunnen laten werken in een veld om taken met een hogere toegevoegde waarde uit te voeren', legt commercieel directeur Matthias Carrière van Naïo uit. 'De uitdaging ligt in het delegeren van een eenvoudige, repetitieve taak aan je robot, net zoals je een robotstofzuiger of een robotmaaier zijn werk zou laten doen.'

Na tien jaar ervaring in het automatiseren van mechanisch wieden zijn er nu wereldwijd meer dan 250 robots in omloop die zestigduizend werkuren uitvoeren. Naïo is bezig zijn vloot van landbouwrobots volledig autonoom te maken in het veld.

Dino en Ted zijn vanaf het voorjaar van 2022 uitgerust met veiligheidssystemen waarmee ze zonder toezicht in heel Europa kunnen opereren. Deze oplossingen introduceert het bedrijf tijdens de zesde editie van het International Agricultural Robotics Forum dat op 7, 8 en 9 december in het Franse Toulouse wordt gehouden.

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.