Koikarpers+bemesten+groenten+en+kruiden+op+Phood+Farm
Nieuws
© John Claessens

Koikarpers bemesten groenten en kruiden op Phood Farm

Tim Elfring en Sabine Feron gingen na de oprichting van hun restaurant Phood Kitchen in Eindhoven hun eigen ingrediënten produceren. Phood Farm werkt met aquaponics, dat kweken van vis in water en gewassen op water combineert.

'Wij willen een beweging op gang brengen naar meer puur, lokaal gekweekt en vers voedsel', zegt Tim Elfring, bestuurslid van stichting Phood Farm in het Noord-Brabantse Eindhoven. 'Een gezonder eetpatroon zorgt dat je meer energie hebt en jezelf sneller op kunt laden.'

Twee jaar geleden begon Elfring met zijn vriendin Sabine Feron Phood Kitchen, een restaurant dat samenwerkte met Jos Hakkennes van stichting Duurzame Kost. Die was in 2017 begonnen met het onder ledlicht kweken van bladgroenten op water in een aquaponicssysteem, waarbij vissen via hun mest zorgden voor de voedingsstoffen voor de gewassen en 90 procent minder water nodig was dan voor vollegrondsgroenteteelt.

Coronacrisis

Vanwege de coronacrisis moest Hakkennes stoppen met zijn activiteiten. 'Jos werkt nu als consultant om andere ondernemers voor aquaponics te interesseren', zegt Elfring. 'En hij staat ons met raad en daad bij, nadat wij een deel van zijn systeem voor een vijfde van de nieuwprijs hebben overgenomen. Dat paste perfect binnen ons concept 'from plant to plate'.'

Wij werken zoveel mogelijk in harmonie met de natuur en we willen ook anderen daarbij helpen

Tim Elfring, bestuurslid stichting Phood Farm in Eindhoven

Op het terrein van de vroegere melkfabriek van Campina, De Caai, waar ook het restaurant zit, kon Phood Farm begin 2021 in de kelder van het restaurant een hal met aquaponics op 200 vierkante meter zijn eigen groenten gaan kweken.

Rust en positiviteit

De oprichters van Phood Farm hebben geen van beiden een agrarische achtergrond: Elfring studeerde bedrijfskunde aan Nyenrode, Feron deed een marketingopleiding. Zij ontmoetten elkaar tijdens een tai-chiopleiding in Groot-Brittannië die ze na hun studie deden. 'Daar heb ik geleerd dat je zelf verantwoordelijk bent voor je eigen gemoedstoestand', zegt Elfring. 'Naast het bedrijfsmatige probeer ik rust en positiviteit in onze activiteiten te integreren.'

Als voorbeeld noemt de ondernemer de wijze waarop Phood Kitchen in 2020 is omgegaan met de eerste lockdown vanwege de coronacrisis, een maand na de opening, door in te zetten op gezonde afhaal- en bezorgmaaltijden.

Microgroenten

Vier maanden na de start liep de productie van de kwekerij al op volle toeren en leverde deze aan twintig restaurants en vier boerderijwinkels in Eindhoven en omstreken. Met aquaponics, waarvoor Phood Farm koikarpers gebruikt, kweekt de onderneming dille, koriander, paarse basilicum en peterselie en drie soorten sla op water, die in zes tot zeven weken uitgroeit van zaad tot krop en te koop is als slamix. Daarnaast produceert het bedrijf microgroenten van boerenkool, broccoli, erwten, rodekool en zonnebloem, die ontstaan door zaad negen tot elf dagen in aarde te laten ontspruiten.

Sla groeit in zes tot zeven weken uit van zaad tot krop.
Sla groeit in zes tot zeven weken uit van zaad tot krop. © John Claessens

Ten slotte heeft Phood Farm nog paddenstoelen in het assortiment, oesterzwammen die op koffiedik en shiitakes en koningsoesterzwammen die op biologisch substraat groeien, en maakt het bedrijf zelf kombucha, gefermenteerde thee. 'Wij werken zoveel mogelijk in harmonie met de natuur en we willen ook anderen daarbij helpen', zegt Elfring.

Waarde toevoegen

Een voorbeeld daarvan zijn de ongeveer twintig mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, zoals ex-verslaafden en jongeren met autisme, die bij Phood Farm activiteiten verrichten met weinig prikkels en veel structuur, zoals het steken van plugjes in de aarde. 'Zij nemen hun eigen begeleiding mee en samen zoeken we dan hoe ze het beste tot hun recht komen. Doordat ze merken dat ze echt waarde toevoegen, maken ze een innerlijke groei door.'

Kortgeleden is Phood Farm begonnen met 'consumer produced agriculture' (CPA), waarbij mensen uit de buurt twee tot drie uur per week hand-en-spandiensten verrichten en tegen een betaling van 100 euro per maand biologische groenten ter waarde van 160 euro mee mogen nemen en recepten meekrijgen. Volgens de ondernemer hebben zich tot nu toe al twaalf belangstellenden gemeld. 'Mensen staan steeds verder van de natuur af, terwijl werken met je handen goed is voor lichaam en geest en bijvoorbeeld kan helpen om dementie tegen te gaan. Bovendien is het werken op deze manier voor hen en voor ons financieel aantrekkelijk.'

Toekomstplannen

In de toekomst verwacht Elfring veel meer mensen nodig te hebben voor CPA, omdat Phood Farm in 2022 begint met een permacultuurkwekerij van 1,5 hectare voor de gewassen die niet zo gemakkelijk met aquaponics zijn te kweken, zoals noten en fruit. Daarnaast heef het bedrijf vergevorderde plannen voor een aquaponicsplant 3.0: een 2.000 vierkante meter grote vertical farm met vijf lagen, die over anderhalf jaar moet starten.

In een hal groeien sla en kruiden onder ledverlichting.
In een hal groeien sla en kruiden onder ledverlichting. © John Claessens

Nog verder in de toekomst zou Elfring graag willen dat het concept als blauwdruk voor andere ondernemers in binnen- en buitenland gaat dienen, bijvoorbeeld in een franchisemodel. 'Mijn droom is een onlineplatform voor een 'glocal community'.'

Kwekerij levert wekelijks tot 100 kilo op
Het bestuur van stichting Phood Farm bestaat uit Tim Elfring voor financiën en verkoop, Sabine Feron voor marketing en recepten, Robin Meulen voor de onlinestrategie, Liza Disselhorst voor personeel en zorg en Roy Peeters voor teelt en permacultuur. Wekelijks produceert Phood Farm 80 tot 100 kilo groenten en kruiden, 20 kilo paddenstoelen, 30 liter kombucha en microgroenten die bijna niets wegen.

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.