VoederWaarde%2Enl+certificeert+carbon+footprint%2Ddata+van+voeders
Nieuws
© Voergroep Zuid

VoederWaarde.nl certificeert carbon footprint-data van voeders

VoederWaarde.nl neemt de carbon footprint van voeders op in haar overzicht. Het is daarmee naar eigen zeggen het eerste keurmerk in de veehouderij die dat doet.

De carbon footprint, de CO2-voetafdruk, wordt een steeds belangrijker koopcriterium. Om daarop te kunnen sturen, vragen vraaggestuurde ketens binnen zuivel en vlees vaker om de carbon footprint-data van voeders. Volgens VoederWaarde.nl is het belangrijk dat deze data uniform en betrouwbaar zijn.

De toepassing van deze data wordt sinds 1 januari 2022 gecontroleerd. Een onafhankelijke instantie, Schothorst Feed Research, toetst of de actuele uitgangsgegevens worden gebruikt, de carbon footprint juist wordt berekend en of de correcte data worden gedeeld in de keten.

Imelda Gielen, voorzitter van het bestuur: 'Omdat steeds meer marktpartijen vragen om carbon footprint-data en hierop willen sturen, vinden de deelnemers en de aangesloten brancheorganisaties het belangrijk dat de betrouwbaarheid van deze data op korte termijn onafhankelijk wordt getoetst en gecertificeerd. Transparantie en betrouwbaarheid van voederwaardering zijn kernwaarden van VoederWaarde.nl. Vandaar dat het logisch is dat de carbon footprint in de scope van VoederWaarde.nl wordt opgenomen.'

Samenwerking

VoederWaarde.nl is een samenwerking van zes mengvoerbedrijven ABZ De Samenwerking, AgruniekRijnvallei, CAVV Zuid-Oost Salland, Coƶperatie De Valk Wekerom, Vitelia Voeders en Voergroep Zuid en brancheorganisaties POV, NVP, NMV en LTO. Dit verband controleert sinds 2009 de betrouwbaarheid van het voer.

Van ruim tienduizend monsters is afgelopen jaar steekproefgewijs de voederwaarde gecheckt door een onafhankelijke instantie. Die ziet toe op het correct toepassen van de systematiek achter de voederwaardering en daarmee op de betrouwbaarheid van de voederwaardes. Deelnemers scoren 100 procent op de onafhankelijk geteste monsters en op transparantie. De certificaten van de deelnemende bedrijven zijn daarom verlengd.

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.