Database+Schothorst+bepaalt+ideale+inseminatiemoment
Nieuws
© Twan Wiermans

Database Schothorst bepaalt ideale inseminatiemoment

Alle data die Schothorst Feed Research (SFR) verzamelt met onderzoek en haalt uit de dagelijkse praktijk, zijn samengebracht in een grote database. Onlangs heeft onderzoeker Xandra Benthem de Grave op basis hiervan gekeken wat het meest ideale moment is voor de eerste inseminatie van een opfokzeug.

Benthem de Grave keek naar de relatie tussen het gewicht en de productie van de zeugen in de eerste drie worpen. Er kwam toen een optimaal gewicht van 140 tot 150 kilo bij de eerste inseminatie uit naar voren. 'Daar ben ik aan gaan twijfelen', zegt ze. 'Het leek me een te laag gewicht. Bij het opnieuw bestuderen van alle meest recente data bleek dat gevoel te kloppen. Het meest ideale gewicht bij eerste inseminatie is namelijk 160 tot 170 kilo.'

Bij een gewicht van 160 tot 170 kilo bij eerste inseminatie spenen de zeugen in de eerste drie worpen gemiddeld 37,8 biggen. De zeugen van 140 tot 150 kilo zitten hier bij eerste inseminatie duidelijk onder met 36,4 gespeende biggen in drie worpen.


De optimale leeftijd bij de eerste inseminatie klopte wel. 'Die ligt tussen de 250 en 275 dagen', weet Benthem de Grave. 'Op dat moment kan een opfokzeug het beste 160 tot 170 kilo wegen, maar in ieder geval niet minder dan 150 kilo.'

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.