Zuid%2DKoreaans+bedrijf+produceert+microknollen+in+Enschede
Nieuws
© E Green Global

Zuid-Koreaans bedrijf produceert microknollen in Enschede

Het Zuid-Koreaanse bedrijf E Green Global (EGG) is deze zomer in een laboratorium in het Overijsselse Enschede gestart met de productie van microknollen voor de vermeerdering van aardappelen. Dinsdag was de officiële opening van de eerste Europese productielocatie van EGG op het kennispark van de Universiteit Twente in Enschede.

Algemeen directeur en oprichter Keejoon Shin van EGG was bij de officiële opening aanwezig. Voor de productie van microknollen werd ook een overeenkomst voor samenwerking getekend met de Egyptische landbouworganisatie El Boghdadeya Group.

EGG is in 2009 opgericht en heeft zich gespecialiseerd in de productie van microknollen. Deze knollen worden opgekweekt uit in-vitroaardappelplantjes. Dat is een gepatenteerd proces en gebeurt volledig onder laboratoriumomstandigheden. De uiteindelijke microknollen zijn zo groot als erwten en worden uitgeplant met een plantdichtheid van zo'n 80.000 stuks per hectare.

Minder veldgeneraties

Na één jaar wordt prebasispootgoed geoogst. Dat moet na nog twee of drie veldgeneraties voldoende pootgoed opleveren voor de teelt van consumptieaardappelen. Epi Postma, de vertegenwoordiger van EGG in Europa, legt uit dat deze wijze van aardappelvermeerdering als voordeel heeft dat minder veldgeneraties nodig zijn, er minder ziektedruk is en vooral dat er kan worden bespaard op transport- en bewaarkosten voor uitgangsmateriaal voor de aardappelteelt.


EGG heeft al productielocaties voor microknollen in Zuid-Korea zelf, in China en in de Verenigde Staten. In zijn speech tijdens het openingssymposium zei Shin dat hij blij is met het eerste laboratorium in Europa. 'Wij denken dat we met microknollen een bijdrage kunnen leveren aan het opschalen van de wereldwijde aardappelproductie. Het is nu ons doel om met meerdere aardappelbedrijven samenwerkingsverbanden aan te gaan om de vermeerdering verder op te pakken.'

Keejon Shin (tweede van rechts), oprichter en directeur van EGG, tekent samen met vertegenwoordigers van de Egyptische landbouworganisatie EBG een overeenkomst voor de productie van microknollen.
Keejon Shin (tweede van rechts), oprichter en directeur van EGG, tekent samen met vertegenwoordigers van de Egyptische landbouworganisatie EBG een overeenkomst voor de productie van microknollen. © Haijo Dodde

Directeur Dick Hylkema van de Nederlandse Aardappel Organisatie feliciteert EGG met het nieuwe laboratorium in Enschede. 'Innovaties zijn enorm belangrijk voor de wereldwijde aardappelketen en het is mooi dat een bedrijf als EGG zich daarvoor vestigt in Nederland. Het kan een bijdrage leveren aan onze pootgoedsector, hoewel de innovatie zich nog wel moet bewijzen natuurlijk.'

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.