Ondernemers doen inspiratie op tijdens robotiseringsdag

Bezoekers van de robotiseringsdag in het Brabantse dorp Zeeland zagen vorige week verschillende landbouwrobots zelfstandig werken op het land tijdens demo's. Voorbeelden waren robots die zelfstandig zaaien, schoffelen of bemesten. Deze robots richten zich allemaal op een specifiek aspect in landbouwbewerking.

Robots in verschillende stadia van ontwikkeling werden deze dag gedemonstreerd en toegelicht. 'We staan in de sector natuurlijk voor best wat uitdagingen. Ik wil niet zeggen dat we robots per se nu moeten inzetten, maar we willen ondernemers wel inzicht geven in wat er allemaal mogelijk is', licht Stefan Michiels van Delphy toe. Deze adviesorganisatie had de robotiseringsdag samen met Vollegrondsgroente.net georganiseerd.

Kruidenkweker Johan van der Sanden uit het Brabantse Etten-Leur kwam met een speciale reden naar de robotiseringsdag. Hij was vooral op zoek naar een oplossing voor het aanhoudende personeelstekort dat hij ervaart in zijn kwekerij. Er is één robot in het specifiek die Van der Sanden aanspreekt. 'De Odd.bot is misschien wel wat voor mij. Die kan zelfstandig onkruid wieden', weet hij.

Een snelle rekensom maakt de robot voor Van der Sanden wel het overwegen voor een investering waard. 'We werken in ons bedrijf veel met wiedbedden. Op die wiedbedden liggen dan acht mensen. Die werken allemaal acht uur op een dag. Dat is 64 uur per dag. Op jaarbasis kunnen we daar natuurlijk veel op besparen.'

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.