Soiltech+bouwt+hightech+test%2D+en+innovatiecentrum
Nieuws
© Soiltech

Soiltech bouwt hightech test- en innovatiecentrum

De producent van vloeibare bladvoedingsproducten en biostimulanten Soiltech bouwt een hightech test- en innovatiecentrum in het Noord-Brabantse Biezenmortel. Met de bouw van de onderzoekskas is een investering van ongeveer 1 miljoen euro gemoeid.

Sinds 2016 voert Soiltech gewasproeven uit in een gehuurde proefkas in Limburg. 'Deze keuze voor een eigen onderzoekskas hangt samen met de wil om betere en complexere gewasproeven te kunnen uitvoeren. Daarom wordt de kas ook meteen voorzien van diverse hightech installaties', licht het bedrijf toe.

Scherminstallaties en een speciale klimaatregeling moeten ervoor zorgen dat de condities in de kas volledig kunnen worden gesimuleerd aan de praktijk. Ook de extreme weersomstandigheden waarmee de akker- en tuinbouw steeds meer te maken krijgt, moet worden kunnen nagebootst in het nieuwe test- en innovatiecentrum.

Klimaatadaptie

De onderzoeksresultaten moeten bijdragen aan de ontwikkeling van nieuwe producten die akker- en tuinbouwgewassen door extreme perioden helpen. 'We zoeken eigenlijk naar oplossingen om voedselproducerende bedrijven klimaatadaptief te maken', meldt Soiltech.

Soiltech is onlangs gestart met de bouw van de onderzoekskas die 30 bij 20 meter wordt. De ruimte wordt zowel voor kassen als testruimtes gebruikt.
Soiltech is onlangs gestart met de bouw van de onderzoekskas die 30 bij 20 meter wordt. De ruimte wordt zowel voor kassen als testruimtes gebruikt. © Soiltech

Het test- en innovatiecentrum wordt zo duurzaam mogelijk gebouwd. 'De kas wordt volledig gasloos verwarmd. Verwarming gebeurt met warmtepompen die draaien op energie van de zonnepanelen die we vorig jaar hebben geïnstalleerd', meldt Soiltech. Ook het deel van het test- en innovatiecentrum dat zich achter de kassen bevindt, wordt voorzien van zonnepanelen. Soiltech hoopt het complex op 1 mei 2023 in gebruik te nemen.

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.