Vijf Overijsselse melkveehouders vergisten mest tot biogas

Vijf Overijsselse melkveehouders werken samen met drie bedrijven om mest van hun koeien te vergisten tot biogas dat direct naar lokale partijen gaat. De biogashub 'Oxe geeft gas' is vorige week officieel geopend.

'We hopen hiermee een stap in de goede richting te zetten', zegt melkveehouder Lennard Lamberts uit Oxe in de buurt van Deventer. Hij is een van deelnemende melkveehouders. De installatie staat op zijn erf. 'Ieder uur wordt er verse mest in de vergister gepompt. Daar wordt de mest omgezet in biogas', legt hij uit.

Lamberts verwacht dat het initiatief rendabel is. 'De terugverdientijd is ongeveer acht jaar, maar het is lastig te zeggen met de hoge energieprijzen en stijgende bouwprijzen van de laatste tijd.'

Ook voor andere melkveehouders kan de biogashub interessant zijn. 'In principe is het voor iedereen haalbaar, maar je bedrijf moet wel een bepaalde omvang hebben', zegt Lamberts.

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.