Mosa+Meat+wil+honderdduizenden+kweekburgers+per+jaar+maken
Nieuws
© Mosa Meat

Mosa Meat wil honderdduizenden kweekburgers per jaar maken

Kweekvleesproducent Mosa Meat heeft in Maastricht een nieuwe productielocatie geopend. Het bedrijf is nu in staat om honderdduizenden hamburgers van kweekvlees per jaar te produceren. Europese wetgeving staat dat nog in de weg.

De nieuwe productielocatie van 7.340 vierkante meter ligt dicht bij de al langer gebruikte pilotinstallatie in Maastricht. Nadat Mosa Meat het kweekproces daar op proefschaal optimaliseerde, is het bedrijf nu klaar voor opschaling. In de nieuwe productielocatie zijn industriƫle productielijnen, zodat het bedrijf grotere hoeveelheden rundvlees kan maken.

Mosa Meat maakt kweekvlees vanuit dierlijke cellen van runderen. De cellen die het bedrijf kweekt, krijgen dezelfde voedingsstoffen toegevoegd als wanneer ze in een dierlijk lichaam zitten. Mosa Meat voegt alleen vitamine B12 apart toe, omdat dat wordt gemaakt in het maag-darmstelsel van een koe.

Mosa Meat-medeoprichter Mark Post heeft de hamburger van kweekvlees tien jaar geleden gepresenteerd. Sindsdien is het bedrijf gegroeid naar meer dan 160 medewerkers, onder wie meer dan tachtig wetenschappers.

Singapore

Het bedrijf hoopt binnenkort in Singapore de eerste hamburgers van kweekvlees te kunnen verkopen. Dat land loopt voor op het gebied van wetgeving voor kweekvlees. Bovendien heeft Mosa Meat er een lokale partner met wiens hulp de productiecapaciteit kan worden opgeschaald naar honderdduizenden hamburgers per jaar.

Producten van kweekvlees zijn in de Europese Unie nog niet toegestaan. Onlangs meldde nieuwswebsite Business Insider nog dat toelating nog zeker anderhalf jaar op zich kan laten wachten.

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.