Kunstmatige intelligentie helpt drone bij opsporen nesten

Een drone met kunstmatige intelligentie (AI) kan nesten van weidevogels opsporen en op die manier maaislachtoffers voorkomen. Dat werd onlangs toegelicht op een bijeenkomt van BoerenNatuur Fryslân in Stiens tijdens een demonstratie faunavriendelijk maaien.

'Dit is positief. 'Je bent bijna een beetje bang dat de techniek dingen overneemt. Maar deze toepassing kan een boer op de trekker helpen om maaislachtoffers te voorkomen', zegt Anne Jansma van BoerenNatuur Fryslân.

Duizenden foto's zijn handmatig beoordeeld waardoor de drone het verschil kan zien tussen een nest en een kale plek in het land. 'De drone kan de nesten zelf herkennen en legt die vast met gps. Die gegevens kun je doorzetten naar de trekker. Zo kun je om de nesten heen maaien', legt Jansma uit. Maar dit lukt nog niet altijd. 'Klopt, maar de techniek gaat nu zo snel dat het in de toekomst wel zo zal zijn.'

© 2020 Smartfarming.nl is een uitgave van AgriPers bv.